Hulljon le a zöld hályog!

Ha Karácsony Gergelyen, a baloldal főpolgármester-jelöltjén múlna, akkor ma Budapestnek nem lenne elfogadott klímastratégiája.

2019. 09. 24. 15:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Karácsony Gergelyen, a baloldal főpolgármester-jelöltjén múlna, akkor ma Budapestnek nem lenne elfogadott klímastratégiája. A magát nagyon zöldnek mondó, Budapest minden – lehetőleg magán- vagy állami tulajdonú – üres telkére a brazíliai őserdők diverzitását leköröző parkot ígérő zuglói polgármester ugyanis nem volt ott a Fővárosi Közgyűlés tavaly április 25-i ülésén, amikor a képviselők megszavazták Budapest klíma-stratégiáját.

Talán a néhány héttel korábbi, az országgyűlési választáson a baloldal miniszterelnök-jelöltjeként elszenvedett katasztrofális vereség volt az oka, hogy politikai – akkor még közel sem zöld – hályog telepedett Karácsony szemére. Nem vette észre, hogy egy stratégiai fontosságú, szó szerint milliók bőrére menő kérdésről van szó. Zugló polgármestere, mint aki jól végezte dolgát, hosszú lépésekkel, irattáskáját oldalra vetve, angolosan távozott a Városház utcai díszteremből, majd meg sem állt az akkor még Simicska Lajos tulajdonában lévő Hír TV stúdiójáig, ahol Kálmán Olga várta. Amikor Karácsonynak a klímastratégiát kellett volna a munkahelyén megszavaznia, akkor arról tereferélt későbbi DK-s ellenzéki előválasztási kihívójával, hogy árnyékkormányt akar létrehozni politikusokból és civilekből. Hol volt ekkor még a zöldgondolat, hol volt az a most szeptemberi üres és szükségtelen vállalás, hogy ő majd klímastratégiát hoz létre az ellenzéki polgármesterekkel!?

Budapestnek egyébként van klímastratégiája, melyet neves szakemberek hoztak létre, s amelynek elkészítését a magyar kormány mellett az Európai Unió is támogatta. Sőt a fővárosnak mobilitási terve, illetve Zöld infrastruktúra-fejlesztési és -fenntartási akcióterve is van, igaz, valószínűleg a baloldali jelölt akkor sem járt a Fővárosi Közgyűlés ülésének közelében, amikor ezekről vitáztak és szavaztak képviselőtársai.

Minden jel szerint Karácsony Gergely csak a május 24-i európai parlamenti választásra és az utána következő, október 13-i önkormányzati választások kampányára zöldült be. Hogy előtte milyen környezetvédelmi ambíciói voltak a baloldal mindenre kapható multifunkcionális jelöltjének, azt a Zuglóban polgármesterként eltöltött öt év jellemzi. A XIV. kerületben nemcsak a költségvetés van romokban a balliberálisoktól megszokható módon, hanem a környezeti állapot is. A belvároshoz ilyen közel sehol nem találni annyi illegális hulladéklerakatot, hajléktalantanyát, szemetes telket, mint Zuglóban.

Az sem mutat jól Karácsonyra nézve, hogy a főváros a szervezett fatelepítési programjában több növényt ültetett el Zuglóban, mint a kerület. És akkor még a parkolási botrányokról, az átgondolatlan fizetős övezetekről nem is szóltunk. Ezek alapján és Budapest középtávú környezetvédelmi céljai érdekében csak egy dolgot kérhetünk Karácsony Gergely híveitől: hősük Fővárosi Közgyűlésben folytatott szokásához híven lehetőleg ők is maradjanak távol október 13-án az urnáktól, vagy ami még jobb, hulljon le a hályog szemükről, és szavazzanak olyan jelöltre, aki tényleg tett a környezetünkért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.