Huszonöt év múlva szabadulhat a börtönből az idős rendőrgyilkos

Idősebb Győrkös István beszámítható, nem mutatható ki nála semmiféle kóros elmeállapot, semmi nem gátolja cselekedetei súlyának megítélésében – állapította meg az elsőfokú bírósági ítélet, amely szerdán emelkedett jogerőre. Eszerint a 78 éves férfit életfogytiglani fegyházzal sújtották, amiért 2016-ban lelőtte a 46 éves főnyomozót, Pálvölgyi Pétert.

2019. 12. 12. 10:11
null
A magát hungaristának valló férfi tegnap ítélethirdetés közben a Győri Ítélőtáblán Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtorolta az igazságszolgáltatás a bőnyi rendőrgyilkosságot: a közismerten nyilas eszméket valló idősebb Győrkös Istvánt szerdán a Győri Ítélőtáblán az elsőfokú ítéletnek megfelelően életfogytiglani fegyházzal sújtották.

Az immár jogerős ítélet szerint az idén 78 éves Győrkös István 2016. október 26-án illegálisan tartott AMD típusú gépkarabéllyal agyonlőtte a bőnyi családi házába házkutatásra érkező 46 éves főnyomozót, Pálvölgyi Pétert.

A vádlottnál lévő fegyvert észlelő, a lövések elől kitérni próbáló, a gépkarabély csőtorkolatához közel lévő rendőr alezredesre Győrkös három lövésből álló sorozatot adott le, amelyek közül az egyik Pálvölgyit a fején eltalálva megölte. A főtiszt társai pisztolyokból viszonozták a tüzet, a támadót hasba lőtték.

Az első fokon eljáró Szombathelyi Törvényszék idén június 21-én Győrköst hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte. A feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 25 évben állapította meg.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség fellebbezésében az elsőfokú ítélet megváltoztatását, a több ember életét veszélyeztetve minősítő körülmény megállapítását és a vádlott büntetésének súlyosítását indítványozta, ám az ítélőtábla az elsőfokú ítéletet emelte tegnap jogerőre.

A jogerőre emelkedett elsőfokú ítélet indoklása szerint a szakértői vélemények alapján bizonyossággal kimondható, hogy a vádlott által a bűncselekmény elkövetésekor használt AMD 65 típusú gépkarabélyból származik az a lövedék, amely a sértett halálát okozta. A bíróság a per során elrendelte a vádlott pszichológiai és ­pszichiátriai vizsgálatát. Megállapították, hogy a férfi beszámítható, nem mutatható ki nála semmiféle kóros elmeállapot, semmi nem gátolja cselekedetei súlyának megítélésében. Ítéletében a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott idős korát és büntetlen előéletét, súlyosbítóként a fegyverrel való elkövetést, amelynek során a sértettnek esélye sem volt a menekülésre, túlélésre.

A magát hungaristának valló férfi tegnap ítélethirdetés közben a Győri Ítélőtáblán
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Győrkös István elítélésével a szélsőjobboldali-nyilas félkatonai szervezetet, a rendőrgyilkos alapította Magyar Nemzeti Arcvonalat (MNA) gyakorlatilag felszámolták. A rendőrök ellen három évvel ezelőtt elkövetett Teréz körúti robbantás, illetve az MNA tagjai után nyomozva akartak házkutatást tartani Győrkösnél fegyvereket keresve, mint kiderült, okkal. A hatóságok a rendőrgyilkosság előtt, majd utána az újnyilas szervezet több tucat tagját vették őrizetbe országszerte, majd helyezték őket előzetes letartóztatásba. Azóta valamennyiüket elítélték többnyire lőszerrel és lőfegyverrel, valamint robbanóanyaggal való visszaélés miatt.

A Szálasi Ferenc nyilas nemzetvezetőt példaképének tekintő Győrkös kapcsán korábban az MNA harcászati gyakorla­tain részt vevő orosz hírszerzőkről és diplomatákról, valamint Győrkösék élénk jobbikos kapcsolatai­ról írtak a lapok. Az akkor még Vona Gábor vezette Jobbik tagadta, hogy szervezetszerű kapcsolat lett volna a párt és az MNA között. Ugyanakkor Vonát korábban a barátjának nevezte és a Jobbikkal együttműködési megállapodást is kötött a Betyársereg vezetője, Tyirityán Zsolt, amely szervezet több arcvonalas megemlékezésen vett részt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.