Huszonöt milliós csomagot dobott ki az ablakon a drogárus

A kokaint csak egy speciális, magas jövedelemmel rendelkező vevőkör tudja megfizetni. A híresztelések ellenére nagyon könnyen függőséget okozhat, túladagolva halálos méreg.

Végh Attila
2021. 02. 09. 13:47
KRNNI elfogás
Két harminc év körüli kokainkereskedőt fogtak el a rendőrök Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyomozás eddig beszerzett bizonyítékai szerint hiába állítja be magát függőnek, mezei fogyasztónak két kokaint használó férfi, a kecskeméti F. Krisztián és a budapesti G. Károly kereskedett is a luxus kategóriájú droggal. A két harminc év körül magyar férfitől a napokban lefoglalt mintegy ezer grammnyi kokaint már többször is felhígíthatták cukorral és koffeinnel, a feketepiacon azonban így is legalább huszonöt millió forintot ért volna a lefoglalt drog. Ha ezt valóban saját használatra tartották volna maguknál, akkor jó előre betárazhattak a készletből, ennyi kokain ugyanis két évre elég lett volna mindkettőjüknek. A rendőrség által beszerzett bizonyítékokat a bíróság is elfogadta, így a páros ellen kábítószer kereskedelem bűntett gyanúja miatt indult eljárás, letartóztatásba kerültek, melynek idejét február 9-én hatvan nappal meghosszabbította a hatóság.

Házhoz vitték a kokaint

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztály miskolci bűnüldözési osztályának nyomozói szereztek olyan értesüléseket, hogy a koronavírus járvány második hullámának korlátozó intézkedései alatt két férfi kokainnal látja el azt a megfelelő tőkével rendelkező vevőkört, akik korábban a szórakozóhelyeken szerezték be a drogot. A kokainárusok házhoz vitték az árut, mivel a szer ára olyan magas, hogy így is megérte terjeszteni. A bűnügyi felderítés során a rendőrök két harmincéves férfit kezdtek el figyelni, akikről azt gyanították, főszerepet játszanak nemcsak a kiszállításban, hanem a kereskedésben is, saját készleteikből elégítik ki a vevők igényeit.

Két harminc év körüli kokainkereskedőt fogtak el a rendőrök
Fotó: Police.hu

Nyom a csomagokon

A budapesti gyanúsított kecskeméti barátjához autózott egy január végi éjjel – hamis munkáltatói igazolással –, ahol a nyomozók szerint feltöltötte a kokainkészletet. A vásárlás után már hazafelé indult, amikor a rendőrök megállították és az autó jobb első ülése alól elő is került egy 210 grammos csomag. A helyszínen elvégzett teszt alapján kokaint tartalmazott, ezt később igazságügyi vegyész szakértői vizsgálat is megerősítette. Bár a budapesti díler nem volt beszédes kedvében, a nyomozóknak nem is kellett a segítsége, a korábbi titkos megfigyelés alapján most már biztosak voltak abban, hogy a kecskeméti lakásban lehet a drograktár. F. Krisztián megérezte, hogy valami nincs rendben a cimborájával, lakásából meglátta az utcán lefékező rendőrautókat és kidobta a bizonyítékokat az erkélyéről. Ez azonban nem segített rajta, mert a bűnügyi technikusok ujjlenyomatokat, DNS-mintákat rögzítettek a kidobált csomagokról, amelyek egyértelműen bizonyították, kinél voltak a pakkok. A rendőrség 790 gramm kokaint, egy engedély nélkül tartott pisztolyt, a drog csomagolásához szükséges fóliázó és vákuumozó gépet, valamint 13 millió forintot foglalt le a kecskeméti férfitól.

A gyanúsított az udvarra dobta lakásából a bizonyítékokat
Fotó: Police.hu

Luxusdrog

A nyomozók vizsgálják, honnan, milyen úton szerezte be az anyagot a páros, és mióta kereskednek a luxusdroggal. A Magyar Nemzet információi szerint a két díler korábban is üzletelt már droggal, elegáns szórakozóhelyek közelében értékesítették a kokaint. Alkalmazkodtak a járványügyi szabályokhoz, magánpartikra, házibulikra szállítottak, lakásaik környékén ki is szolgálták a vevőiket. Európában a francia, olasz és a holland tengeri kikötők környékén lehet beszerezni a kokaint, a nagybani terjesztők is innen látják el a drogárusokat. Az Europol, az Interpol és az FBI folyamatos együttműködése, közös nyomozásai eredményeként a Dél-Amerikából útnak indított szállítmányok több mint felét már a kikötőkben sikerült lefoglalni, de így is rengeteg drog jut be az európai piacra. A rendszeres kokainvásárlók felső-középosztálybeliek, jellemzően 30-50 évesek, akiknek nem gond kiadni egy-egy hétvégi bulihoz 100-250 ezer forintnyi összeget. A magyar drogpiacon a kokain jelenléte öt százalék alatt van.

Fotó: Police.hu

Közkeletű tévedés, hogy a kokain nem okoz függőséget és nem károsítja az egészséget. A kokain az úgynevezett örömközpontokat serkenti az agyban, nagyon könnyen kialakulhat tőle pszichikai függőség. Idővel a szervezet hozzászokik a kokainhoz, így azonos hatás eléréséhez nagyobb adagra van szükség. Azok az anyák, akik várandósságuk alatt kokaint használtak, veszélybe sodorják gyermeküket, aki maradandó rendellenességgel jöhet világra, a baba akár függő is lehet. A drog szívritmuszavart okozhat, a kokain kiürülése a szervezetből pedig levertséghez, depresszióhoz vezethet. Ilyen esetekben a kokainfüggő személy erőszakossá, ön- és közveszélyessé válhat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.