Időhúzásra játszik az ISIS-hóhérnak mondott Farhud védője

Hasszán Farhudot az ügyészség emberölés bűntettével, bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény elkövetésével és emberiesség elleni bűntettel vádolja, amiért akár tényleges életfogytiglan is kiszabható.

2020. 03. 03. 13:44
null
Az ítéleti tényállás szerint Hasszán Farhud, az ISIS hóhéra a Fővárosi Törvényszéken engedélyezte, hogy felvételek készüljenek róla. Fotó: Miskó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eldobta a sulykot ma Kelen László ügyvéd a Fővárosi Törvényszéken, amikor az ISIS-kivégzőosztag parancsnokaként aljas indokból több emberen elkövetett emberöléssel vádolt Hasszán Farhud perében sorozatban „gyilkolászásról” beszélt, amit a vádhatóság mindenáron rá akar bizonyítani a védencére.

Mikó Gergely bíró meg is intette a szemlátomást maga hatása alá került védőt, felhívva a figyelmét arra, hogy a Büntetőeljárásról szóló törvény nem ismeri a „gyilkolászni” fogalmát, amennyiben mégis ezt akarja használni, azzal a bíróság tekintélyét sérti.

Ma nemcsak a tárgyalótermet, hanem a törvényszéket, sőt a környező utcákat is ellepték a Terrorelhárítási Központ (TEK) bevetési ruhás, állig felfegyverzett, illetve civil ruhás emberei. A hatósági zárást a terroristaper indokolta: folytatódott a 28 éves, magát szír arabnak mondó, szunnita vallású Hasszán Farhud hosszadalmasnak ígérkező pere. A vádlott a korábbi tárgyalásokhoz képest borotváltan, ápoltan jelent meg, pontosabban talpig vasban hozták a kommandósok, a teremben is nyolc állig felfegyverzett TEK-es óvta a biztonságát.

Farhudnak csak szeme tanúskodott a benne rejtező óriási feszültségről, vadul villant minden egyes pillanatban.

A szírt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség emberölés bűntettével, bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény elkövetésével és emberiesség elleni bűntettel vádolja, amiért bizonyítottság esetén akár tényleges életfogytiglani fegyház is kiszabható.

A bizonyítási eljárás egyébként is Kelen László szereplési vágyáról szólt ezen a tárgyalási napon. Először is Mikó bíró ismertette a legutóbbi tárgyaláson távközlési csatornán keresztül vallomást tévő 3. számú tanú mondandójához beadott Kelen-megjegyzéseket. A védő gyakorlatilag kétségbe vonta a tanú szavahihetőségét, csak azt nem mondta ki nyíltan, hogy hazudik, de burkoltan utalt arra, hogy betanították, mit mondjon.

Ugyanakkor hosszú bekezdéseken át azt ecsetelte, hogy szerinte miért volt törvénytelen védence felismertetése. Legutóbb Belgiumból és Máltáról kapcsolták élő adásban azokat a szír tanúkat, akik elmondták, Hasszán Farhud az Iszlám Állam egyik kivégzőosztagának parancsnokaként miként rendezett 2015 májusában vérengzést a szíriai Omsz városában és környékén. Kelen védő szerint mivel jogsértő volt a felismertetés, a tanúkat ki kell zárni a bizonyítási eljárásból. A jogász egyébként is úgy gondolja, csak a védelem indítványára lehetett volna kihallgatni. Ezen a mondaton még Kelen László védőtársa is mosolygott.

Kelennek egyébként még a jegyzőkönyv vezetésével is gondja van, szabálytalannak tartja azt. A védő ugyancsak törvénytelennek tartja annak a videónak a felismertetését, ami a vádlott és kivégző osztaga egyik lefejezését örökítette meg. Kelen szerint ugyanis a tanúk előre tudták, kire kell rámutatniuk.

A felvételen a tanúk szerint Farhud vágja le egyik áldozatuk fejét.

A vádirat szerint Farhud 2015. május elején – a műkincsekben gazdag Palmira elfoglalása érdekében – a hadászatilag fontos szíriai Homsz tartomány egyik városának, al-Shokninak a bevételét kapta feladatul. A támadáshoz tartozott az is, hogy a város lakosságából a céljaikkal nem azonosuló személyeket a vádlott összeírja és róluk egy halállistát készítsen. A listát az Iszlám Állam felsőbb vezetése hagyta jóvá, annak végrehajtása Hasszán Farhudnak és fegyveres osztagának a feladata volt. A helyi lakosság elleni módszeres és átfogó támadás részeként a vádlott 2015. május 13. és 15. között több bűncselekményt hajtott végre. Al-Shokni város főterén egy társával közösen a település vallási vezetőjét, az imámot lefejezte, amiről a megfélemlítés fokozása érdekében egy ismeretlen társuk később nyilvánosságra hozott felvételeket készített.

Mikó Gergely úgy reagált a védő szereplésére, hogy a felvetéseire az ítélet indoklásában fog válaszolni. Ez azonban nem igazán tetszett a védőnek.

A bizonyítási eljárás két a védő által a napokban a perhez csatolt fotó értékelésével folytatódott. Hasszán Farhud azt mondta az egyik képről, hogy az 2016-ban Görögországban készült, a másikról pedig azt, hogy 2015-ben, vagy 2014-ben Törökországban. – A dátumokra nem emlékszem, mert nem írok és nem olvasok – mondta. A törökországi fotókon magán kívül a rokonait ismerte fel. Azt nem tudja, hogy a képeket ki adta a védőjének. Kelen szerint a bíróságnak meg kell állapítania, kik vannak a fotókon, és meg kell őket hallgatni – személyesen – a perben, hiszen ők tanúsítják, Farhud a vádbeli időszakban Törökországban volt, így nem „gyilkolászhatott” Szíriában. Az egyébként kirendelt védő közölte: a fotón szereplők telefonszámát beszerezte Hasszán apjától, hármukat fel is hívott, akik elmondták, velük volt 2015-ben Farhud Törökországban. Az arab nyelvű hangfelvételeket hétfőn 15 órakor csatolta be a bíróságnak.

A vád képviselője, Urbányi András nyomozó ügyész szerint az, hogy 2014-ben, illetve 2015-ben Törökországban lehetett a vádlott, nem jelenti azt, hogy 2015. május 13 – 15 között nem ő rendezte a vérengzést Szíriában.

– A határon úgy lehetett átjárni, mint itt a Nagykörút egyik oldaláról a másikra

– fogalmazott az ügyész. Mire Kelen László felhorkant, „most, hogy bizonyítjuk, Hasszán Törökországban volt, az ügyész jön ezzel a Nagykörút hasonlattal.”

Mindenesetre Farhud Görögországban élő feleségét kihallgatták a görög ügyészek Athénban, az asszony bemutatta a Törökországban a nevére és Farhud nevére kiállított oltalmazotti igazolványt, ám az nem szerepel az iraton, hogy mikor állították ki. A törvényszék ezért Európai nyomozati határozatot adott ki arról, hogy a görög hatóságok szerezzék be a Farhud-házaspár két gyermekének igazolványait, ugyanakkor az Igazságügyi Minisztériumon keresztül jogsegélyben kérik a török hatóságoktól az iratok kiállításának a dátumát.

Ezután ismét Kelen-percek következtek, a védő magát többször is rosszhiszeműnek mondva a tanúk hazugságairól mesélt. Szerinte élőben kell kihallgatni őket, mert akkor a bíróság is láthatja, hogy pszichésen hogyan reagálnak a kérdésekre. – Hova sietünk? – kérdezte végül, ezzel el is árulva, hogy az időt húzza.

A bírót azonban nem hatotta meg.

– A bizonyítékokról az ítélet indoklásában fogom elmondani, hogy melyeket fogadok el, melyeket zárok ki, ha kizárok a bizonyításból

– fogalmazott, majd legkésőbb szeptember 3-ig meghosszabbította Hasszán Farhud letartóztatását, amit elfogadott a vádlott és védője is.

Április 3-án Farhud feleségének távkapcsolással történő kihallgatásával folytatódik a bizonyítási eljárás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.