Időseket támogató „okosotthon” szolgáltatást vezetett be az V. kerület

Magyarországon egyedülálló innovatív idősügyi szolgáltatást vezetett be az V. kerületi önkormányzat, az úgynevezett „okosotthon” program keretében egyedül élő idősek otthonait szerelik fel digitális eszközökkel, amellyel enyhíteni kívánják az magányukat és növelni a biztonságérzetüket – tájékoztatta a belvárosi önkormányzat csütörtökön az MTI-t.

2019. 09. 19. 20:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A program elsődleges célja az abban résztvevő – 65 évet betöltött, egyedülálló, otthonát korlátozottan elhagyni képes, jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban résztvevő – idős emberek életminőségének javítása – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, a szolgáltatás keretében monitorozzák a fiziológiai állapotot, nyomon követik a mozgást. Riasztást eredményez a mozdulatlanság és az eszméletvesztés, érzékelik a betörést, valamint video chat szolgáltatással segítik elő a programban résztvevők társadalmi kapcsolatait.

A jelzéseket fogadó központi rendszer a normális életviteltől eltérő események azonosítását a mesterséges intelligencia alkalmazásával képes felismerni – olvasható a közleményben.

Közölték, a kerület amerikai mintára fejleszti ezeket az „okosotthonokat” annak érdekében, hogy a bentlakásos intézménybe való bekerülés elkerülhető, de legalábbis elhalasztható legyen.

A közlemény szerint Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester a fejlesztésről beszámoló csütörtöki rendezvényen elmondta, az is, hogy nemrég a Balassi Bálint utcában adták át a szolgáltatások széles körét nyújtó, a 21. századnak megfelelő idősklubot, amely teljes körűen felújított helyiségekkel rendelkezik.

Továbbá közölte azt is, hogy ligetté alakítják a Podmaniczky teret és épül a Belvárosi Sportközpont is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.