Ifj. Lomnici: Politikai stigma az őszödi beszéd Gyurcsányékon

A Századvég jogi szakértője emlékeztetett rá: a volt miniszterelnök társadalmi elutasítottsága nagyon magas.

Forrás: MTI2020. 09. 17. 21:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az őszödi beszéd politikai stigma Gyurcsány Ferencen, az MSZP-n, a Demokratikus Koalíción és a szövetségeseiken – mondta Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője csütörtök este az M1 aktuális csatornán.

Az alkotmányjogász az őszödi beszéd 14. évfordulóján elmondta, 2006-ban a gazdasági válságot kiegészítette egy súlyos morális válság is, amit az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc okozott.

Mostanra – az őszödi beszéd hatására is – az MSZP a megszűnés szélére sodródott, ami azt jelzi, hogy a baloldal morális állapota még mindig alacsony.

A volt miniszterelnök társadalmi elutasítottsága pedig – annak ellenére, hogy az általa vezetett Demokratikus Koalíció a legnépszerűbb ellenzéki párt – nagyon magas.

Ifj. Lomnici Zoltán hangsúlyozta, negatív hősnek tűnik ma már az MSZP-SZDSZ koalíció, s az akkori köztársasági elnök, Sólyom László is, akiben „elhallgatott a demokrata”, amikor szigorúbb lépéseket kellett volna tenni a kiszivárgott beszéd kapcsán.

„Az is rendkívül lényeges, hogy 2010-ben jött meg a (...) közjogi válaszreakció arra, ami történt 2006-ban. Ugye nemcsak az őszödi beszédre gondolok, hanem a szemkilövetésre, illetve mindarra, ami a mai napig skarlátbetűként a magyar baloldalon – mint bélyeg – ott van” – fogalmazott az alkotmányjogász.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.