Ifjú magyar tehetségeket támogatnak

A világ legjobb egyetemein tanulhat majd az a 18 magyar fiatal, akik elnyerték a Stipendium Peregrinum ösztöndíjat. A hosszú kiválasztási folyamat eredményeként olyan diákok kapnak támogatást, akik már felvételt nyertek valamelyik neves külföldi felsőoktatási intézménybe. A győzteseket bemutató hétfői sajtótájékoztatón Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta: Az ösztöndíj nem kiadás, hanem a magyar emberek befektetése, amely a jövőben megtérül majd.

Csekő Imre
2020. 07. 21. 6:24
NOVÁK Katalin
A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tizennyolc, a szakmai zsűri által kiválasztott tanulót üdvözölhetett Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azokat a fiatal magyar tehetségeket támogatjuk, akik a világ legjobb egyetemein tanulnának, és ehhez már csak ösztöndíjra van szükségük – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a Stipendium Peregrinum ösztöndíjpályázat győzteseinek kihirdetése alkalmából. A szakmai zsűri által kiválasztott 18 tanuló a világ vezető külföldi egyetemein tanulhat majd állami támogatással a következő évben.

– Ez az ösztöndíj nem kiadás, hanem a magyar emberek befektetése, amely a jövőben minden bizonnyal megtérül majd – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón az államtitkár, és kifejtette, hogy olyan diákokat választottak, akik később visszaadnák a magyar emberektől kapott támogatást. Vándorló ösztöndíjról van szó – húzta alá Novák Katalin, és kifejtette: a Stipendium Peregrinum két részből áll, amelyből az első a korábban a felvételi eljáráson való részvételben segített negyven fiatalt, akik a világ 66 legjobb egyetemének valamelyikére igyekeztek bekerülni.

A második rész már a konkrét tanulmányok finanszírozására irányul, ebben maximálisan 27 millió forint támogatást kaphatnak a már felvételt nyert hallgatók, amelyet tandíjra és a tanulmányaikra költhetnek. Összesen 144 felvett diák jelentkezett, akik közül egy előszűrési folyamat után 49 fiatalt hívtak meg a Balatonszárszón megrendezett kiválasztó táborba, ahol lehetőséget kaptak arra, hogy személyesen bemutassák, miért érdemesek az ösztöndíjra – ismertette a részleteket Novák Katalin.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tizennyolc, a szakmai zsűri által kiválasztott tanulót üdvözölhetett
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A táborban a pályázókat hét csoportra osztották, akikkel két-két instruktor foglalkozott, akik között olyan elismert személyiségek kaptak helyet, mint Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas koloratúrszoprán operaénekes-nő, Schaffer Erzsébet Pulitzer-emlékdíjas újságíró vagy Szilágy Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó. Ezt követően pedig az Ádám Veronika Széchenyi-díjas biokémikus, egyetemi tanár, Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész alkotta végső szakmai zsűri választotta ki azt a 18 fiatalt, akik megkapták az ösztöndíjat.

Novák Katalin ismertette: a győztesek közül 12-en középiskolából, hatan pedig felsőoktatási intézményből jelentkeztek a Stipendium Peregrinum ösztöndíjra, és átlagosan kilencmillió forint támogatást nyertek el a győztesek, akik az ország minden tájáról és a határon túlról érkeztek, hetven százalékuk természettudományi tanulmányokat folytat majd külföldön. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár felsorolta, hogy 15 hallgató az Egyesült Királyságban, egy Hollandiában, egy Svájcban és egy pedig Amerikában folytathatja majd egyetemi tanulmányait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.