Ígéretdömping az előválasztáson

Az ellenzéki előválasztáson a három főpolgármester-jelölt-aspiráns színre lépésével felpörgött az ígérgetés. A Momentum „fideszesek” lakásait sajátítaná ki, Kálmán Olga ezer elektromos buszt vásárolna, Karácsony Gergely pedig tizennyolc éves kor alatt ingyenessé tenné a tömegközlekedést.

Kárpáti András-Bácskai Balázs
2019. 06. 22. 7:10
null
Hát én immár kit válasszak? – Kunhalmi Ágnes (MSZP) ismét Karácsony mellé állt Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A „zsidó” helyére a korszerű „fideszes” került a Momentumnak a fővárosi „lakásválság” megoldására a Face­bookon közzétett programjában – írta tegnap Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a közösségi média oldalán arra reagálva, hogy az ellenzéki párt felvetette: adott esetben felszámolnák a kormánypárthoz köthető lakók lakásbérleti jogait.

– A Momentum nem is lacafacázik, mert ezek a momentumos fiúk és lányok nem olyan lacafacázók, és láthatóan kész tervekkel a kezükben indulnak el a megvalósítás útján, nagy ívű programjuk utolsó pontjában ki is mondják a tutit: „Felülvizsgálni, hogy hány lakás van fideszesek kezében, és visszavenni azokat.” Szóval semmi lacafaca, ha fideszes vagy, akkor a Momentum elkobozza a lakásodat. Ez aztán repülőrajt, srácok! – adott hangot felháborodásának Deutsch Tamás.

– A nemzetközi liberalizmus nagyobb dicsőségére szeretném Momentumék figyelmébe ajánlani, hogy programjuk szellemiségének, értékválasztásának és a javasolt konkrét szakmai megoldásnak tökéletesen megfelelő, de jóval átfogóbb programot fogalmazott meg a Sztójay-kormány az 1944. április 14-én kelt, a zsidók vagyonának bejelentéséről és zár alá vételéről szóló kormányrendeletében. A rendelet – a momentumos „nincs itt semmi lacafaca” jegyében – kimondta, hogy a zsidók kötelesek bejelenteni minden vagyonukat, kivéve a személyes használati tárgyakat, feltéve, hogy ezek összértéke nem haladja meg a tízezer pengőt – fejtette ki a fideszes politikus.

Megjegyezte: a rendelet szerint az ingatlan – ház, lakás, bérelt föld, üzem – éppúgy bejelentési kötelezettség alá esett, mint minden ingóság: részvények, bankbetétek, műkincsek, ékszerek, bélyegek, de még a zsidó tulajdonban lévő ősállatcsontok is.

– Mindez a zsidó vagyon – a momentumos „visszavenni azokat” szellemében – állami zár alá került – mutatott rá Deutsch Tamás.

Kálmán Olga, a Demokratikus Koalí­ció jelöltaspiránsa mindeközben azzal az ígérettel állt elő, hogy tíz év alatt ezer elektromos buszt vásárolna Budapestnek, azaz havonta tízet. Emellett változást szeretne hozni az egészségügyben is, ám a programjába becsúsztak olyan pontok, amelyek biztosan nem fővárosi hatáskörbe tartoznak, így azok megvalósíthatósága mögött kérdőjelek sorakoznak – csakúgy, mint a többi aspiráns esetében.

Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti programjában felvetette az ingatlanadó bevezetését, amit Orbán Viktor miniszterelnök vejéről nevezett el. Tiborcz István ezért, mint azt az Indexnek elmondta, személyiségi jogi pert indít ellene.

Hát én immár kit válasszak? – Kunhalmi Ágnes (MSZP) ismét Karácsony mellé állt
Fotó: Mirkó István

A zuglói polgármester továbbá megszüntetné a helyiek ingyenes parkolását. Facebook-oldalán pedig azt hangoztatta: ötvenezer forintnyi kedvezményt nyújtana a közösségi közlekedés használatára jogosító éves bérlet árából azoknak, akik lemondanak arról, hogy a városban tartsák az autójukat. Emellett Bécset nevezte követendőnek, ahol csupán napi egy euró­ba kerül a közösségi közlekedés használata az éves bérletet vásárlóknak. Érdemes megjegyezni: ennek költsége – havibérlet használata esetén – hazánkban is nagyjából ekkora, 300 forint körüli összeg.

Karácsony emellett bérlakásépítésbe is kezdene, s növelné a kerékpárutak számát, valamint a zöldterületek nagyságát. Figyelemre méltó: míg a Párbeszéd társelnöke a lakhatási problémák megoldásának fontosságáról beszél, addig 2011-ben, még LMP-s országgyűlési képviselőként azon kevés politikus közé tartozott, aki határozott nemmel szavazott a Nemzeti Eszközkezelő létrehozására. A program segítségével összesen 326 milliárd forint hiteltartozástól mentesültek a bajba került adósok, és 27 ezer családnak vált lehetővé, hogy visszavásárolja az otthonát, s így minden tíz bérlőből kilenc újból tulajdonossá válhat.

Az előválasztás három indulója vasárnap este tartja harmadik vitáját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.