Így tudnak az egyetemek jobban reagálni a kor kihívásaira

Munkatársunktól
2020. 05. 19. 9:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapítványalapú fenntartás révén az egyetemek jobban tudnak reagálni a kor kihívásaira – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára tegnap az M1 aktuális csatornán. Bódis József hozzátette: a jelenlegi állami egyetemi rendszerben számos olyan probléma van, amelyeket költségvetési és vagyontörvényi kötöttségek, közbeszerzési nehézségek okoznak. – Az új modellben a döntéseket az egyetemeken felállított kuratóriumok hozzák meg – emelte ki.

Bódis József azt is elmondta: a felsőoktatási intézmények többségének régi vágya, hogy egy kevésbé kötött és szabályozott rendszerben tudjon dolgozni, az új modell segítségével pedig előbb tudnak reagálni a környező gazdasági, társadalmi és nemzetközi kihívásokra, hallgatói és egyéb elvárásokra – A Budapesti Corvinus Egyetem már alapítványi fenntartásban működik – emlékeztetett az államtitkár, megjegyezve, hogy az ott kialakított rendszer magánegyetemekre van szabva. Ismertetése szerint a további, modellt váltó egyetemek az átállás idejéig „köldökzsinórral” az államhoz lesznek kötve azáltal, hogy a hallgatók jelentős része állami ösztöndíjasként végezheti el tanulmányait.

Mint azt a Magyar Nemzet korábban megírta: nyártól az Állatorvos-tudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem és a Széchenyi István Egyetem új struktúrában, vagyonkezelői alapítvány fenntartásában működhet tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.