Ildikó és a többi Tirolban dolgozó magyar már letöltötte a karantént

Az osztrák síközpontokban több mint félezer ott dolgozó honfitársunk került vesztegzár alá. Az eredetileg március 28-án lejáró karantént a tiroli tartományi kormányzat április 13-ig meghosszabbította, azonban szigorú kikötések mellett, a tünetmentes külföldi állampolgárokkal kivételt tettek.

2020. 03. 31. 18:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli logisztikai és szervezési munkának köszönhetően keddre virradóan hazatérhettek a több mint két hete Tirolban vesztegzár alá került honfitársaink, köztük a Magyar Nemzet olvasóinak már ismerős, Ischglben rekedt Ildikó, aki folyamatosan tájékoztatta lapunkat a vesztegzárról, majd a kimentésükről. Örömmel fogadták, hogy itthon már nem kell házi karanténba vonulniuk, mivel Tirolban több mint két hetet töltöttek a vesztegzárban és valamennyien negatív orvosi igazolással rendelkeznek, és természetesen tünetmentesek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán éjjel három negyed 2-kor közölte az örömhírt: „Ezekben a percekben érkezik a határra az a négy autóbuszból és közel 150 személygépkocsiból álló konvoj, amellyel 502 honfitársunk tér haza Magyarországra.”

Ildikó is ekkortájt jelezte, Burgenlandban haladnak a határ felé, a rádió már magyar nyelvű, tette hozzá. A konvoj a március 13-án elsőként vesztegzár alá helyezett Tirolból, ott is Ischglből és négy környező településről (valamennyi síközpont) 12 órás út után érkezett a Nickelsdorf/ Hegyeshalom határátkelőhöz. Ildikó beszámolója szerint többször eltértek az előre megadott útvonaltól, mivel a sztrádák rendkívül zsúfoltak még éjszaka is. Főleg Bécs környékén nagy a dugó, mivel a központi raktárakból folyamatosan szállítják az egészségügyi és élelmiszer tartalékokat a tartományokba. Ugyanakkor rendkívüli az országon átmenő forgalom is, elsősorban román, bolgár és ukrán rendszámú autók duzzasztják a forgalmat. Szinte kivétel nélkül Nyugat-Európában dolgozókról van szó, akik a napokban kapnak engedélyt az osztrák hatóságoktól az áthaladásra.

A magyar konvoj az első órában mindössze húsz kilométert tudott megtenni, mivel minden településnél katonai áteresztő és ellenőrző pontok vannak, ahol egyenként engedik át a járműveket. Négy óra alatt pedig csak 180 kilométert tudhattak a hátuk mögött. Innsbruck elhagyása után alsóbbrendű úton, letérve a sztrádáról Bajorországba léptek, majd Salzburg magasságában ismét Ausztriába belépve folytatták útjukat Bécs felé. Végül a magyar–osztrák határt is alsóbbrendű úton közelítették meg.

A határon három kilométeres sorban araszoltak a belépéshez. Két és fél órát tartott a beléptetés, a konvojban érkezettekről már pontosan tudták, hogy ki melyik gépjárművel jött, csak azt ellenőrizték, hogy mindenki megérkezett-e, és nincs esetleg potyautas. A határrendészek és a járványügyi személyzet kezében ekkor már ott voltak az orvosi igazolások is, hogy az érkezők nem vírushordozók és nem betegek.

Mint azt korábban megírtuk, a lezárt területen több mint félezer honfitársunk tartózkodott munkavállalás céljából, akik így valamennyien vesztegzár alá kerültek. Az eredetileg március 28-án lejáró karantént a tiroli tartományi kormányzat április 13-ig meghosszabbította, azonban szigorú kikötések mellett, a tünetmentes külföldi állampolgárokkal kivételt tettek. – Magyarország természetesen vállalta a kiszabott feltételeket, így nyilatkoztunk arról, hogy állampolgárainkat visszafogadjuk és gondoskodunk hazaszállításukról – mondta erről Szijjártó Péter miniszter.

Ildikó ma 6 óra 15 perckor ért a Siófok melletti házához, mintegy 17 órás autóút után. – Megkönnyebbültem, hogy hazajöhettem. Köszönöm a Magyar Nemzet olvasóinak és munkatársainak, hogy figyeltek ránk és támogattak bennünket – üzente lefekvés előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.