Ilyen lesz a Nemzeti összetartozás emlékhelye

A Nemzeti összetartozás emlékhely régi hiányosságot pótol a fővárosban, hiszen egészen ­mostanáig nem volt méltó emlékhelye a trianoni békediktátumnak.

2019. 04. 10. 12:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzetben láthatók először a Nemzeti összetartozás emlékhely látványtervei és a mintafal fotói. A kormány tavaly augusztusi határozata értelmében az Alkotmány utca Kossuth Lajos tér felőli részén 2020. május 31-ig, azaz még a trianoni békediktátum 100. évfordulója előtt kialakítják a Nemzeti összetartozás emlékhelyét, amely magában foglalja a történelmi Magyarország 1913-as összeírás szerinti helységneveinek feltüntetését.

Az építési engedélyezési tervdokumentáció fotói szerint az Alkotmány utca Parlament felőli százméteres szakasza teljes mértékben a gyalogosoké lesz. A tér felől lejtő, négy méter szélességű, százméteres rámpán lehet eljutni a több darabra hasított gránittömbhöz, amelyen az örök láng fog lobogni. A műtárgy két oldalán kapnak helyet a Magyar Királyság 1913-as állapot szerinti több mint 12 ezer településének kőbe faragott nevei háromfajta betűméretben. Az Alkotmány utca szélén lévő fasor megmarad, a térszínbe bevágott műtárgyat zöld sáv választja el a járdaszinttől.

A Kossuth tér közvetlen közelében kialakítandó Nemzeti összetartozás emlékhely régi hiányosságot pótol a fővárosban, hiszen egészen ­mostanáig nem volt méltó emlékhelye a trianoni békediktátumnak, amely szétszabdalta a történelmi Magyarországot, ám mégsem tudta megtörni a magyar nemzet tagjainak összetartozását. A további látványtervek, a mintafal képei a Magyarnemzet.hu oldalon tekinthetők meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.