Félmilliárdos kárt okozhattak a hétvégi viharok és esőzések

A káresetek 46 százalékát felhőszakadás, 33 százalékát vihar, 18 százalékát pedig villámlás okozta.

Forrás: MTI2020. 07. 29. 14:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félmilliárd forintos kárt okozhattak a hétvégi viharok, intenzív esőzések; a biztosítók további kárbejelentésekre számítanak.

A Generali Biztosító az MTI-t szerdán arról tájékoztatta, hogy eddig csaknem 1600 káresetet jelentettek be a társasághoz több mint 264 millió forint értékben. A bejelentések leginkább Zala megyéből érkeztek, de Somogy, Csongrád és Békés megyéket is érintette a vihar.

A tapasztalatok szerint általában a károk felét jelentik be 2-3 napon belül, a többit körülbelül egy héten belül. Így összességében háromezer kárnál nem számítanak többre, a teljes kárösszeg pedig ötszázmillió forint körül lehet – közölte a Generali, hozzátéve, hogy a viharok miatt vállalati vagyonkárokról is érkeznek bejelentések, amelyek általában nagyobb összegűek, mint a lakossági károk.

A Groupama Biztosítóhoz eddig csaknem nyolcszáz lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett. A dél-dunántúli településeket különösen hevesen érintették a hétvégi viharok, özönvízszerű esőzések, a legtöbb káresetet Somogy és Zala megyéből jelentették be, a társaság különösen sok ügyfele jelzett kárt Nagykanizsáról, valamit a Somogy megyei Böhönyéről.

A bejelentések szerint a káresetek 46 százalékát felhőszakadás, 33 százalékát vihar, 18 százalékát pedig villámlás okozta. A károk átlagos becsült értéke százezer forint, de vannak kiugróan magas, milliós nagyságrendű kárbejelentések is.

A Groupama szakemberei az eddigi tapasztalatok alapján arra számítanak, hogy a kárbejelentések száma 1000-1200 felett lesz, így a károk várható értéke a százmillió forintot meghaladja majd – közölték az MTI-vel.

Az Aegon Biztosító ügyfélszolgálatára csaknem ötszáz kárbejelentés érkezett kedd estig, a teljes kárösszeg megközelíti a 85 millió forintot – tájékoztatott a biztosító az MTI megkeresésére.

Az eddig regisztrált károk több mint nyolcvan százaléka Somogy és Zala megyében történt, az átlagos kárérték meghaladja a 193 ezer forintot. A megnőtt esetszám miatt kiemelt kárszakértői kapacitást csoportosítottak át a leginkább érintett zalai és somogyi térségbe.

Az Aegon is arra számít, hogy a bejelentett károk száma és értéke tovább emelkedik a következő napokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.