Inkább rejtőzködnek a hajléktalanok

Március 11-én országosan 82 százalékos volt az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága, míg a februári hidegebb napokon 86-88 százalék körüli volt ez az arány.

2019. 03. 19. 7:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly októbertől március 4-ig országszerte 338 esetben alkalmazott helyszíni figyelmeztetést a rendőrség életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt – írta a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányság adataira hivatkozva. A lap beszámolója szerint január elején 298 helyszíni figyelmeztetést róttak ki, míg januárig tíz hajléktalant állítottak bíróság elé azért, mert az utcán élt. Azóta viszont egyetlen ember ellen sem indult eljárás.

A Menhely Alapítvány szerint a szabálysértési törvény őszi módosítása miatt azok, akik eddig huzamosabb ideig az utcán éltek, most többnyire a rejtőzködést választották, s a szociális munkások is nehezebben találnak rájuk. Sokan azonban még mindig ott vannak az aluljárókban, csak nem egy helyen ücsörögnek, hanem folyamatosan mozognak, és éjszakára mennek vissza. A szervezet adatai alapján március 11-én országosan 82 százalékos volt az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága, míg a februári hidegebb napokon 86-88 százalék körüli volt ez az arány, ami nagyjából megegyezik az előző évek adataival.

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei közlése szerint elsősorban az időjárási viszonyoknak megfelelően változnak az igénybevételi mutatók, az őszi jogszabályváltozásokkal kapcsolatban nem figyelhető meg összefüggés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.