Inkubátorokat adományoztak a családszervezetek

Magyarországon a családszervezetek nem rivalizálnak, hanem képesek összefogni egymással – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Csekő Imre
2020. 01. 29. 12:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy összefogás keretében gyűlt össze a nemes célt szolgáló adományok fedezete – jelentette ki szerdán Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a családszervezetek közös adventi jótékonysági vásárának és online adománygyűjtésének eredményeként összejött pénzből vásárolt két nyitott inkubátor, és egy konvex ultrahangos vizsgálófej átadásán a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjában Budapesten.

Az államtitkár elmondta, a Fiatal Családosok Klubja kezdeményezésére évről-évre megszervezik a családszervezetek közös adventi jótékonysági vásárát, amelyhez idén az Okkal Dobban Alapítvány is csatlakozott. Magyarországon a családszervezetek nem rivalizálnak, hanem képesek összefogni egymással, és ennek a nemzetközileg is ritka együttműködésnek révén gazdagodik most a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet – fejtette ki az államtitkár.

Novák Katalin úgy fogalmazott: A kormánynak az a feladata, hogy támogassa ezeket az együttműködéseket, és olyan feltételeket teremtsen, hogy a családszervezetek hatékonyan tudjanak dolgozni, és tenni azért, hogy hazánkban minél jobb legyen családot alapítani és gyermeket nevelni.

A politikus arról is beszélt, hogy sok családot érint a gyermekkori szívbetegség, akiknek folyamatosan oda kell figyelniük beteg gyermekeik egészségére és fejlődésére.

A családügyi államtitkár kiemelte, a tavalyi adventi jótékonysági vásáron az online adományozási lehetőségnek is köszönhetően több mint háromszor annyi pénz – 6,7 millió forint – gyűlt össze, mint az azt megelőző évben.

Az eseményen Ablonczy László, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának főorvosa elmondta, ötszáz gyermekkori szívműtétet és további négyszáz beavatkozást végeznek el évente az intézményben, amelyek közül száz műtétet újszülötteken hajtanak végre. A főorvos kifejtette, hogy egy százalék a veleszületett szívbetegségek aránya, és évente 900 szívbeteg gyermek születik hazánkban.

A most átadott nyitott inkubátorokról szólva Ablonczy László elmondta, sokszor kell beavatkozást végezni az inkubátoron belül, és azért hasznosak a nyitott készülékek, mert ezekben minden oldalról hozzá tudnak férni az újszülöttekhez anélkül, hogy el kellene szállítani őket egy-egy beavatkozás miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.