Írdalá.hu: újraindult a székely gyors

A tavaly májusban indult kezdeményezéshez több hónapos szünet ma lehet újra csatlakozni.

2020. 07. 18. 14:30
null
A hátralévő négy hétben még sok szignót be lehet gyűjteni
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra gyűlnek az aláírások a Székely Nemzeti Tanács petíciójához, a tavaly májusban indult kezdeményezéshez több hónapos szünet ma lehet újra csatlakozni.

Pesty László, a petíció kampányfőnöke a Magyar Nemzetnek egy hosszú vonatszerelvény beindításához hasonlította a munkát. Azt mondta: az első napokban, hetekben nem várható, hogy nagyszámú támogató áll majd az ügy mellé, a befektetett energia lassan térül meg. Ám ez az akció is úgy viselkedik majd, mint egy hatalmas, nehéz szerelvény, ami ha begyorsul, nem lehet megállítani. Pesty László korábban kifejtette: az Írdalá.hu csapata – miután meghatározta a kommunikációs stratégiát – hármas vállalást tett. Egymillió helyett kétmillió aláírást szeretnének Brüsszel asztalára tenni, és hét helyett tíz országban teljesítenék a szükséges aláírási limitet.

A kampánycsapat meghatározott hét új célországot: Horvátországban, Szlovéniában, Spanyolországban, Litvániában, Svédországban, Észtországban és Lettországban is gyűjtik majd a szignókat egy pacifista, az egyetértést és megbékélést hangsúlyozó kampányban. A kampányfőnök kitért arra is, hogy a siker érdekében már nem harminc-, hanem ötvenfős csoport dolgozik az aláírásgyűjtésen. A nemzetközi nyitás érzékelhető az új támogatók összetételén, mert a korábbi magyar, felvidéki és erdélyi aláírók mellett egyre több külföldi, például svéd vagy spanyol is csatlakozik az ügyhöz.

A petíció első körben tavaly május 7-én indult és egy évig tartott. Az aláírások az első tíz hónapban rendkívül lassan gyűltek, de utána a Pesty László kampányfőnök vezette csapat emberfeletti munkát végzett, és a márciusban kitört koronavírus-járvány ellenére az online térben átlépte a szükséges egymilliós határt, emellett papíralapon is összegyűlt körülbelül negyedmillió aláírás. A gond azonban az volt, hogy csak három országban – Magyarországon, Romániában és Szlovákiában – sikerült elérni a vonatkozó jogszabályban előírt limitet, további négyben azonban nem. Ezt kell az újraindult és novemberig tartó akcióban pótolni.

A tét óriási, hiszen ha a petíció sikeres lesz, akkor lehetőség nyílhat arra, hogy a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei által lakott régiók alanyi jogon pályázhassanak európai uniós támogatásokra.

A kezdeményezéshez IDE kattintva ön is csatlakozhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.