Iskolai étkeztetésre idén 82,5 milliárd forintot fordítanak

2010-hez képest több mint háromszor annyit költ erre a célra az Orbán-kormány.

Forrás: MTI2020. 09. 26. 19:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iskolai és szünidei étkeztetésre 82,5 milliárd forint áll rendelkezésre az idei költségvetésben, ami 2010-hez képest több mint háromszoros növekedés – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szombaton Felcsúton, az OKÉS országos közétkeztetési szakácsverseny döntőjén.

Sölch Gellért hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít a közétkeztetésre, mindazokra, akik intézményi keretek között ingyenesen, illetve kedvezményesen étkeznek.

A helyettes államtitkár fontosnak nevezte, hogy finom és egészséges is legyen a gyerekek asztalára kerülő ebéd, ezért – tette hozzá – a ma már komoly hagyományokkal rendelkező szakácsverseny résztvevői ezen feltételek alapján alkották meg a menüiket.

Megjegyezte: a fejlődés folyamatos a közétkeztetésben, de van még teendő, amelynek elvégzését a szombati verseny is elősegíti.

Asztalos István főszervező, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy a kilencedik alkalommal megrendezett országos döntőben a profi séfek mellett gyerekzsűri is kóstolta és értékelte az elkészült ételeket.

Endrédi Zsolt zsűrielnök, mesterszakács, az art'otel Budapest konyhafőnöke kiemelte, hogy a kor igényeinek megfelelő menüsorok készültek, az ételek változatosak voltak elkészítési módjuk és a tálalás tekintetében is.

A hét csapat közül a gyerekek különdíját Finta Noémi és Harakály Mariann (Finta Rendezvényház és Étterem – Érd) kapta. A versenyen első helyezést ért el Sütő Sándorné és Kókáné Pásztor Éva (Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha), második lett Simon András (Lifestyle Hotel Mátra – Mátraháza), harmadik helyen végzett Pákozdi Norbert és Szeidl Tamás (Gasztvitál Zrt. Pamut konyha – Budapest, XVIII. kerület).

A hivatalos versenykiírás szerint a versenyzőknek nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú, háromfogásos menüt kellett készíteniük, amelynek nyersanyagnormája (nettó 350 forint fejenként) megfelelt a hatályos rendeletnek. A verseny során alapanyagként kötelezően fel kellett használni bármilyen, Magyarországon őshonos és kereskedelemben beszerezhető halat, húszszázalékos tejfölt és bármilyen bio minősítésű alapanyagot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.