Ismét feljelentették Hadházyt rémhírterjesztésért

Különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés bűntett gyanúja miatt tett fejelentést Tényi István Hadházy bejegyzése miatt.

2021. 02. 05. 8:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megint különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés bűntett gyanúja miatt tett bejelentést Tényi István a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF). A feljelentés ismét Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő egyik Facebook-bejegyzése miatt született. A független, Momentum által támogatott ellenzéki politikus az orosz vakcinával kapcsolatban közölt szakemberek szerint valótlanságot.

Tényi a feljelentésben felidézi, hogy a vakcinák engedélyeztetését végző intézet, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleményben tudatta: Hadházy félrevezette a lakosságot. Az országgyűlési képviselő a posztjában ugyanis azt állította, hogy a gyógyszerészeti hatóság úgy adta ki az engedélyt a Szputnyik V-re, hogy nem végezte el a szükséges vizsgálatokat.

Az OGYÉI szerint Hadházy – a nyilvánvaló hozzá nem értéséből fakadóan – hamis képet festett az engedélyezésről a közösségi médiában. Leszögezték: a Hadházy által hiá­nyolt vizsgálatokat a feltételes engedély megadásakor előírták, és azt minden gyártási tételen vizsgálja a Nemzeti Nép­egyészségügyi Központ. „Tehát egyetlen magyar embert sem olthatnak be a vakcinával, ha nem megfelelő a laboratóriumi vizsgálat eredménye” – hangsúlyozták. Emlékeztettek rá: Magyarországon eddig is és ezután is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak.

Az OGYÉI arra kérte Hadházy Ákost, hogy „a jövőben a saját állatorvosi szakterületéhez tartozó témákat kommentálja, és ne veszélyeztesse a magyar lakosság pandémiával szembeni védekezését azzal, hogy álhíreket terjeszt”.

Tényi István legutóbb a – Hadházy Ákos által nyilvánosságra hozott, titokban felvett – szentendrei halottasházi videó kapcsán is tett feljelentést, szintén különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés miatt. Ez utóbbi ügyben azonban a KNYF döntése szerint nem minősült bűncselekménynek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.