Ismét migránsok miatt zárták le a határt

A határ menti települések polgármesterei azt mondták lapunknak, hogy bíznak a határvédelemben, illetve abban, hogy a rendőrség teszi a dolgát.

Magyar Nemzet
2020. 02. 10. 11:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar rendőrök szombat délelőtt fél tizenegykor lezárták a tompai közúti határátkelő belépő teherforgalmi kapuját, mert a szerb oldalon, a kelebiai átkelőhelyen egy 27 tagú migránscsoport jelent meg – tette közzé a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a Police.hu oldalon. A szerb rendőrök a teherforgalmi sáv közelében őrizték a feltartóztatott csoportot, majd háromnegyed óra múlva elszállították őket, és ezután a kaput újra megnyitották. Hozzátették: a személyforgalomban és a kilépő teherfogalomban nem volt fennakadás.

Mint ismert, múlt csütörtökön hosszú órákon keresztül több száz migráns tüntetett Kelebiánál azért, hogy hazánk nyissa meg előttük a határt. Őket a szerb rendőrség péntek virradóra vitte el a kelebiai határról. Szer­biai források szerint a kisgyermekes családokat a szabadkai befogadóállomásra vitték hét busszal, az egyedülálló, fiatal férfiakat pedig Dél-Szerbiába, Presevóba szállítottak. Az utolsó migránsokat reggel öt óra körül két csuklós busszal vitték el, őket is Dél-Szerbiába.

Az egyenruhások urai voltak a helyzetnek
Fotó: Bach Máté

A múlt csütörtöki eset előtt tíz nappal, január 28-án hajnalban illegális bevándorlók tömegesen követtek el bűncselekményt a lezárt röszkei határátkelőnél. Fél hat körül a szerb oldalon egy körülbelül 50-60 fős tömeg gyűlt össze, hogy illegálisan magyar területre jusson. Néhányan letaposták a dróthálót, majd a tömeg a megrongált kerítésen keresztül magyar területre lépett, és futva az ország belseje felé indult. A tömeget a határzár magyar oldalán szolgálatot teljesítő biztonsági őrök tartóztatták fel, akik figyelmeztető lövéseket is leadtak, majd a migránsok a helyszínre érkező rendőrök létszámfölényét látva visszafordultak és Szerbiába futottak. Az ügyben a Szegedi Járásbíróság négy férfit ítélt el, őket egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtották.

Az esetekkel kapcsolatban több határ menti település – Kelebia, Tiszasziget és Tompa – polgármesterét is megkerestük, akik arról nyilatkoztak, hogy bíznak a határvédelemben, illetve abban, hogy a rendőrség teszi a dolgát. Arról is beszéltek azonban, hogy érezhetően nagyobb a nyomás a déli határzáron. Ezt a Police.hu honlapon talált adatok is megerősítik, hiszen ebben az évben minden héten sok száz bevándorló esetében kellett intézkednie a rendőrségnek. A többségüket megakadályozták abban, hogy illegálisan belépjenek Magyarország területére vagy feltartóztatták őket, és átkísérték a migránsokat az ideiglenes biztonsági határzár kapuján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.