Ismét naggyá tenni Magyarországot

Benyújtották a parlamentnek a Magyarország népképviseleti rendszerének 1990-es visszaállításáról szóló nyilatkozatot.

Magyar Nemzet
2020. 04. 23. 6:14
Orbán Viktor; Deutsch Tamás
Orbán Viktor és Deutsch Tamás 1990. május 2-án, az Országgyűlés alakuló ülésén Fotó: MTI/Manek Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benyújtották a parlamentnek a Magyarország népképviseleti rendszerének harminc évvel ezelőtti visszaállításáról szóló politikai nyilatkozatot, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, Kocsis Máté Fidesz- és Harrach Péter KDNP-frakcióvezető, Varga Mihály pénzügyminiszter, Kósa Lajos és Németh Zsolt bizottsági elnökök, valamint Hörcsik Richárd írt alá.

A dokumentum azzal kezdődik: az Országgyűlés tisztelettel emlékezik meg az ország állami önrendelkezése 1944. március 19-i elvesztését követő első szabadon választott népképviselet 1990. május 2-i megalakulásáról, amely – az Alaptörvény szerint – hazánk új demokráciájának és alkotmányos rendjének kezdete.

A szabad országgyűlés az ettől a jogtól évtizedekig megfosztott magyar polgárok demokratikusan kinyilvánított akaratából jött létre.

A nyilatkozatban kifejtették: kegyelettel gondolnak az első szabadon választott országgyűlés elhunyt tagjaira, megbecsüléssel mindazon képviselőtársaikra, akik a rendszerváltoztatás első demokratikus parlamentjében, illetve azt követően megbízatásuk lejártával, a polgári életbe visszatérve Magyarország felemelkedéséért dolgoztak.

Orbán Viktor és Deutsch Tamás 1990. május 2-án, az Országgyűlés alakuló ülésén
Fotó: MTI/Manek Attila

„A kommunisták több mint négy évtizednyi uralma során lepusztított, elszegényített, súlyos adósságokkal terhelt és szellemileg, lelkileg is megnyomorított ország helyreállítása történelmi súlyú kihívás elé állította az új törvényhozás tagjait. A demokratikus és jogállami berendezkedés rövid időn belül megvalósuló felépítését, a piacgazdaság jogi kereteinek kialakítását, az ország nemzetközi kapcsolatrendszerének átalakítását, az ország határain kívül rekedt magyar közösségekért való felelősségvállalásnak a nemzetpolitikába történő visszaillesztését a Szent István-i államszervezéshez fogható jelentőségű tettként fogadjuk el, és elismeréssel illetjük” – szól a dokumentum.

A nyilatkozatban Széchenyi István szavaival kinyilvánították: csakis a „saját tengelye körül forgó”, önálló Magyarország kerülheti el, hogy ismét gyarmati sorba süllyesszék, s csak egy ilyen Magyarország válhat bármely együttműködésben egyenrangú szövetségessé.

Hozzátették: a visszanyert szabadság arra adatott, hogy az egymást követő nemzedékek ismét naggyá tegyék Magyarországot.

Mint arról korábban beszámoltunk: ünnepi ülést tart a parlament május 2-án, szombaton, az első szabadon választott Országgyűlés alakuló ülésnapjának harmincadik évfordulóján. A törvényhozás internetes oldalán is szereplő eseményen Áder János köztársasági elnök mond majd beszédet. Érdemes hozzátenni, hogy 1990. május 2-a a néhány nevezetes nap egyikeként szerepel Magyarország Alaptörvényében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.