Ítéletre vár a körúti robbantó

Jövő kedden hirdet ítéletet másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla a Teréz körúti robbantással vádolt Papp László ügyében. A bíróság nem fogadta el a bizonyítási eljárást indítványozó védelem álláspontját. A vádlott ezúttal sem vett részt a tárgyaláson.

2019. 03. 06. 11:13
null
A táblabíróság elutasította Papp László védőjének indítványát, nem nyújthattak be új bizonyítékokat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyész súlyosítást, a védő felmentést, illetve enyhítést kért a Teréz körúti, két rendőrt életveszélyesen megsebesítő robbantás elkövetésével vádolt Papp László ügyében kedden kezdődött másodfokú eljárásában a Fővárosi Ítélőtáblán. A vádlott ezúttal sem vett részt a tárgyaláson.

Tavaly ősszel első fokon a Fővárosi Törvényszék nem jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Pappot azzal, hogy leghamarabb 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet szerint a vádlott ötszörösen minősülő – előre kitervelten, aljas indokból, több ember, illetve hivatalos személy sérelmére és több ember életét veszélyeztetve elkövetett – emberölés kísérletét, valamint robbanóanyaggal való visszaélést és terrorcselekmény kísérletét követte el.

A bizonyítási eljárás szerint a vádlott 2016. szeptember 24-én késő este Budapest Belvárosában, a Teréz körúton az általa készített és távirányítással működésbe hozott pokolgéppel életveszélyesen megsebesített két rendőrt, hogy megszerezze fegyvereiket. A két fiatal rendőr maradandó sérüléseket szenvedett, ám nem haltak meg, így a vádlott a fegyverek nélkül távozott.

A merénylet utáni napokban a Belügyminisztériumnak fenyegető e-mailt írt, amelyben pontosan leírta a robbanószerkezetet, a működését és azt, hogy később ismét jelentkezik. A második e-mailt is megírta, amelyben egymillió eurót követelt a tárcától, hogy ne robbantson többet, ám ezt nem küldte el, a nyomozók azonban elfogása után megtalálták a levél piszkozatát a férfi laptopján.

A táblabíróság elutasította Papp László védőjének indítványát, nem nyújthattak be új bizonyítékokat
Fotó: Havran Zoltán

A másodfokon eljáró ügyész kedden a terrorcselekmény befejezett alakzatának megállapítását, valamint az ítélet súlyosítását, a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontjának 40 évre növelését indítványozta. Hangsúlyozta: a szögekkel megnövelt hatású pokolgép felrobbantása a Belvárosban gátlástalan elkövetési módra utal, súlyosan veszélyezteti az emberek biztonságérzetét.

Szikinger István, Papp védője elsődlegesen felmentést kért, mert álláspontja szerint nem a vádlott követte el a cselekményt. Az ügyvéd szerint több szemtanú és a kamerafelvételek alapján több szakértő is 168 centiméter és 182 centiméter közé becsülte az elkövető magasságát, de a vádlott valójában ennél magasabb. A szakértők számításokat is végeztek, amelyek többnyire 180 centiméter alatti eredményt hoztak az elkövető testmagasságára, a vádlott azonban 183 centiméter magas. Több szemtanú pedig olyan személyleírást adott az elkövetőről, ami nem egyeztethető össze Papp megjelenésével.

Szikinger István a móri bankrablás perére emlékeztetve óvta a bíróságot a téves ítélettől. A védő elsősorban új eljárást, másodsorban a büntetés enyhítését is kérte, mivel álláspontja szerint az elkövető – bárki is az – fel sem mérte tettének súlyát.

A Fővárosi Ítélőtábla jövő keddre tűzte ki a másodfokú határozat kihirdetését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.