ITM: Egységes eljárásrend szerint készülnek a tanévkezdésre a felsőoktatásban

Eljárásrenddel segíti a felsőoktatási intézményeket a tanévkezdésre felkészülésben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a felsőoktatásban dolgozók és hallgatók védelméért, a felsőoktatási képzés folyamatosságának és az intézményi működés stabilitásának garantálásáért és a koronavírus-járvány terjedésének megelőzéséért.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 17. 14:46
null
Az egyetemeken pótolhatják az elmaradt kísérleteket Fotó: Sóki Tamás Forrás: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében azt írta: az operatív törzs ajánlásai alapján dolgozták ki a felsőoktatási intézmények látogatására vonatkozó javaslatokat és a külföldi hallgatók beutazási eljárásrendjét. Az egységes iránymutatás szerint minden felsőoktatási intézménynek a járványügyi készültséget kezelő, folyamatosan aktualizált és a fenntartóval is egyeztetett intézkedési tervvel kell rendelkeznie.

A szaktárca ajánlása alapján a felsőoktatási intézmény épületeit, rendezvényeit, tanóráit kizárólag egészséges, koronavírusos megbetegedés tüneteit nem mutató emberek látogathatják.

A tünetmentes dolgozók és hallgatók esetében is elengedhetetlen az egészségügyi szabályok – gyakori, szappanos kézmosás és kézfertőtlenítés – maradéktalan betartása. A jelenléti tanórákat lehetőség szerint úgy kell megszervezni, hogy a másfél méteres védőtávolság betartható legyen. Amennyiben ez nem lehetséges, kötelező a maszk viselése – ismertették.

A kollégiumokba, diákotthonokba beköltözés előtt ki kell tölteni egy kérdőívet, és testhőmérsékletet kell mérni.

Ezt naponta el kell végezni, és a tüneteket mutató tanulókat azonnal el kell különíteni. A szobák beosztása során törekedni kell arra, hogy egy-egy kollégiumi szobában azonos csoportokban tanuló, azonos tantermi órákat látogató hallgatók lakjanak.

Az eljárásrend javasolja továbbá az online beiratkozás lehetőségének biztosítását, valamint tartalmazza a tanévnyitók, egyéb rendezvények megtartására vonatkozó ajánlásokat is.

Az egyetemi gólyatáborok megrendezése esetén a járványügyi szabályok fokozott betartása szükséges, a résztvevők száma pedig nem haladhatja meg az ötszázat.

A javaslat szerint a táborok több turnusban is megszervezhetők.

Kitértek arra is: az aktuális országbesorolások alapján külön ajánlás készült a külföldi hallgatók beutazási eljárásrendjére. Eszerint a felsőoktatási intézmény a külföldről történő beutazáshoz igazolást állít ki a nem magyar állampolgárságú hallgatónak, aki az országba lépést követően 24 órán belül köteles felvenni a kapcsolatot felsőoktatási intézményével, és köteles megjelenni az igazoláson megadott szálláshelyen – olvasható a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.