Itt az újabb bizonyíték: megbukott a Gyurcsány-koalíció

Több mint ötvenszázalékos eredményt ért el a Fidesz–KDNP a 2020-ban tartott fontosabb időközi választásokon – derült ki az Origó.hu által készített elemzésből. Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a Gyurcsány-féle koalíció megbukott, mivel azokban a körzetekben, ahol idén választásokat tartottak, korábban sokkal jobban szerepelt a baloldal, mint a Fidesz.

Forrás: origo.hu2020. 10. 13. 15:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az október 11-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú egyéni körzetében megtartott újabb időközi országgyűlési választással az idei évre véget ért azon időközi választások sora, amiben több ezer, vagy éppen több tízezer ember mondhatná el a véleményét. Éppen ezért itt az idő, hogy mérleget vonjunk arról, hogyan alakultak az idén megtartott időközi választások eredményei, és hogyan változtak az erőviszonyok az elmúlt években a pártok között. Az értékelést nagyban megnehezítette, hogy a Fidesz–KDNP pártszövetséget leszámítva a baloldali erők nagyon sokfajta módon indultak. Hol együtt, hol külön, hol egy független jelölt mögé állva. Mindezek ellenére a számokból azért reális képet kaphatunk arról, mekkora támogatottsággal is bírnak a különféle politikai erők – írja az Origó.hu.

2020 abból a szempontból egyedülálló év volt, hogy a sok önkormányzati voksolás mellett két időközi parlamenti választást is tartottak. Az utóbbira egyébként 2015 óta nem volt példa.

2020-ban összesen 308 200 választó élhetett az állampolgári jogával. Ebből 118 966 fő ment el voksolni, ami 38,6 százalékos aránynak felel meg. Sokan mondhatják, hogy ez az újabb részvételi arány messze elmarad egy országos voksolás eredményétől, de mivel itt időközi megméretésekről beszélünk, amelyek jóval kevesebb embert érintenek, így a közel negyvenszázalékos aktivitást meglepően jónak lehet mondani.

A 18 időközi önkormányzati és parlamenti választás eredményét összesítve a Fidesz–KDNP 51,23 százalékot ért el. A baloldali pártok különféle összefogásai csupán 41,46 százalékot szereztek, tehát a kormánypártok közel tíz százalékpontot vertek rájuk.

Értékelhető eredményt a valóban független jelöltek értek még el. Ők 2,99 százalékot szereztek a mögöttünk hagyott voksoláson. Az MSZP és a Momentum versenyét az egy százalék alatti sávban Fekete-Győrék nyerték. A Momentum 0,45, míg a szocialisták 0,42 százaléknyi szavazatot gyűjtöttek idén.

A fent bemutatott eredmények akkor nyerik el valódi értelmüket, ha megnézzük, hogy a korábbi választásokon milyenek voltak az erőviszonyok ugyanezekben a körzetekben. 2018-ban és 2019-ben 55,07 százalékos volt a részvétel. Akkor a Fidesz–KDNP-szövetség csupán 44,48 százalékot szerzett. A Jobbik 23,92, a baloldali pártok különféle szövetségei 14,79, az MSZP és a DK közösen 8,87, míg a függetlenek 4,12 százalékot kaptak. Világosan látszik tehát, hogy a korábbi voksolásokon az érintett körzetekben a baloldal lényegesen jobban szerepelt 2020 előtt, mint 2020-ban.

Ezek az adatok egyértelműen rávilágítanak arra is, hogy a baloldali erők újabb összeborulása nem járt automatikusan azzal, hogy a szavazataik száma is növekedett volna.

Ezzel szemben a Fidesz–KDNP-szövetség tudott javítani a korábbi szereplésén, sőt az ötvenszázalékos határt is át tudták lépni 2020-ban.

Ha a 2020-as időközi választási eredményeket megpróbáljuk országosan kivetíteni, akkor a Fidesz–KDNP nagyjából 120–125 mandátumot szerezne, míg a Gyurcsány-koalíció 74–79 mandátumot.

Médianéző: A választók el fogják utasítani ezt a hamis koalíciót

Koncz Zsófia borsodi időközi országgyűlésiképviselő-választáson elért győzelme azt jelzi, hogy a Fidesz–KDNP támogatottsága az egész országban stabil – mondta a Médianéző igazgatója hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.