Ittas kamionosok is lebuktak a nemzetközi ellenőrzésen

A magyar rendőrök 2812 tehergépkocsit és 181 autóbuszt ellenőriztek egy európai közlekedési akcióban.

Végh Attila
2021. 02. 17. 13:54
ORFK Roadpol
Február második hetében az EU minden országában ellenőrizták a rendőrök a kaionokat Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) Truck & Bus európai szintű ellenőrzésén elsősorban a vezetési- és pihenőidőt, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok betartását vizsgálták az Európai Unió országának rendőrei. A nemzetközi akcióban február 8–14. között a magyar rendőrség is részt vett, az Országos Rendőr-főkapitányság által közzétett intézkedési statisztika adatai alapján az ellenőrzések során Magyarország területén 802 alkalommal állapítottak meg jogsértést.

A nemzetközi akció elsődleges célja a közlekedésbiztonság javítása, a közúti közlekedési balesetek csökkentése, megelőzése. Az akcióban a rendőrök főként az áru- és személyszállításhoz szükséges okmányokat, a menetíró készülékkel, illetve a rakományok rögzítésével kapcsolatos előírásokat, a vezetési és pihenőidő betartását, valamint a túlsúlyos járműveket ellenőrizték. A belföldi és nemzetközi közúti áru- és személyszállításban részt vevő nehéz tehergépkocsik, autóbuszok és járműszerelvények, valamint a járművek vezetőinek átfogó ellenőrzése során a rendőrök a vezetési és pihenőidők betartását is megvizsgálták.

Február második hetében az EU minden országában ellenőrizték a rendőrök a kamionokat
Fotó: Police.hu

A legsúlyosabb büntetést, az azonnali közlekedési korlátozást, 17 nehéz tehergépkocsi esetében kellett elrendelni. Ez azt jelentette, hogy ezekkel a járművekkel az ellenőrzésen tapasztalt hiányosságok miatt nem közlekedhetett tovább a sofőr. A szerelvényt a rendőrök egy parkolóba terelték, onnan csak autómentés vagy a műszaki hiba elhárítását követően folytathatta az útját a jármű, természetesen a közlekedési hatóság szakemberinak vizsgálatát követően. Ebben a jármű-kategóriában vezetési- és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 95 alkalommal, a jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban 112 esetben, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 66 alkalommal kellett intézkedni.

A tehergépkocsi-vezetők ellenőrzésekor három esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja, 73 alkalommal a jármű vezetője, illetve utasa nem használta a biztonsági övet, illetve 159 jármű vezetője lépte túl a megengedett legnagyobb sebességet.

Az autóbuszok ellenőrzésénél hét járművezetőt találtak, aki nem tartotta be a megengedett legnagyobb sebességet. A vezetési- és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt tíz esetben, jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban két alkalommal, az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt öt esetben kellett intézkedniük a rendőröknek.

 

A rendőrök a távolsági buszokat is megvizsgálták
Fotó: Police.hu

A magyar rendőrök a távolsági és nemzetközi buszjáratokon közlekedő járműveket és vezetőiket az indulási, és a végállomásokon, illetve olyan megállóhelyeken ellenőrizték, ahol a jármű vezetőjének nagyobb pihenőidőt írt elő a szabályzat. A buszokkal és sofőrjeikkel Magyarországon nem volt probléma, nem merült fel semmilyen jogsértés. Ez nem mindenhol volt így, Ausztriai útjain két olyan buszsofőr ellen is eljárás indult, akik nemcsak túllépték a biztonságos vezetési időt, hanem alkoholt is fogyasztottak. A moldáv és a bolgár sofőrök ellen közúti közlekedés veszélyeztetése miatt is eljárás indult az ittas vezetés mellett, egyikük húsz, a másikuk harminchat utas biztonságát veszélyeztette az alkoholfogyasztással. Az osztrák jogszabályok értelmében az ittas vezetők legalább három évre elvesztik vezetői engedélyüket, emellett ezer és háromezer euró közötti pénzbüntetésre, vagy az ezt kiváltó elzárásra számíthatnak a gyorsított vizsgálati eljárás befejezésével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.