Jakab Péter emberei a pénzcsapoknál

Jakab Péter elnök nem várt sokat a tisztújítás után, a jelentős közpénzek fölött diszponáló pártalapítvány teljes kuratóriumát lecserélte, ezzel folytatta ellenlábasainak kiszorítását. A Jobbik szeretetalapítványát eddig érintetlenül hagyta, de itt sem betonbiztos a kuratóriumi elnök pozíciója, hiszen Sneider Tamás szintén a kegyvesztett jobbikosok közé tartozik.

Magyar Nemzet
2020. 02. 24. 10:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fejezetéhez érkezett a Jobbikon belüli „rendcsinálás”, amikor Jakab Péter a pártalapítvány teljes vezetését lecserélte. A Népszava pénteken közölte: a pártelnökség leváltotta Szabó Gábort, a kuratórium vezetőjét, valamint Gyüre Csaba, Farkas Gergely és Stummer János parlamenti képviselőt. Formailag ez úgy történt, hogy a kuratórium tagjai – nem saját elhatározásukból – felajánlották lemondásukat. A lépés várható volt, ugyanis a fent nevezett személyekről nemrégiben kiderült, Jakab árulónak tartja őket, és nem bízik bennük. Mindez abból a nemrégiben nyilvánosságra került felvételből derül ki, melyen Jakab erősen kifogásolta, hogy az előző elnökség nem sokkal a kongresszus előtt – Sneider Tamás leköszönő pártelnök kezdeményezésére – módosította a tisztújítás szabályait. Jakab Péter név szerint bírálta Gyüre Csabát, Stummer Jánost és Szabó Gábort is. Az alapítvány felügyelőbizottsági elnöke egyébként Sneider Tamás, nem kizárt, hogy neki is mennie kell.

A Népszava úgy tudja, Tömör-Tones Zsolt vállalkozó, a Jobbik sportkabinetjének volt vezetője lesz a kuratórium új elnöke. Érdekesség, hogy Tömör-Tones Zsoltot a Direkt36 évekkel ezelőtt összefüggésbe hozta egy máltai offshore céggel. A portál akkor azt írta, Tömör-Tones egy másik Jobbik-közeli vállalkozóval, Nagy-Pál Leventével alapított Máltán céget 2015-ben GC Academy néven, amely egy többnyelvű, a sportoktatásra koncentráló e-learning rendszert fejlesztett ki. A 2017-ben megjelent cikk után Sneider Tamás azt nyilatkozta, a céget azért hozták létre, mert itthon nem tudtak vállalkozást alapítani. Sneider akkor azt is mondta, nem minden offshore cég egyenértékű a lopással.

Az elmúlt hetek személyi átalakításai feltehetően még nem értek véget. A leváltások sora elérheti a párt szeretetalapítványát is, ahol Sneider Tamás a kuratórium elnöke, Szávay István pedig annak tagja. Az alapítvány honlapja, valamint a bírósági nyilvántartás szerint a kuratórium másik tagja Apáti István, aki már 2018 őszén kilépett a Jobbikból. A szeretetalapítvány egyik felügyelőbizottsági tagja – az alapítvány honlapja szerint – pedig Hegedűs Lórántné, aki egy éve távozott. A Jobbik elektronikus nyilvántartása sem naprakész, hiszen a dokumentum szerint Hegedűs Lórántné a mai napig Jobbik-alelnök. Nem ez az első eset, hogy a Jobbik nem helyez kellő hangsúlyt a pártot érintő változások hivatalos bejegyzésére.

Sneider Tamás elnökké választása után hét hónappal például még mindig Vona Gábor volt a párt bejegyzett elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.