Félremagyarázták a tiszti főorvos által közölt adatokat

Forrás: NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT2020. 07. 17. 17:14
null
20200306 Budapest Sajtótájékoztató a Koronavírusjárványról. képen: Müller Cecília országos tisztifőorvos fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ma, számos médiumban megjelent híradások

félremagyarázták

a tisztifőorvos által közölt – a kórházi fertőzések számára vonatkozó – adatokat. A fogalmak tisztázása érdekében fontos elmondani, hogy a nemzetközi előírások szerint minden olyan esetet kórházi fertőzésnek kell minősíteni, amelynek tünetei

48 órával a kórházba történt felvétel után

jelentkeznek, függetlenül attól, hogy hol fertőződött meg a beteg.

Az új koronavírus fertőzés (COVID-19)

lappangási ideje 1-től 14 napig terjed.

Tehát amennyiben egy intézményben ápolt koronavírusos betegnél ez idő alatt jelentkeznek a fertőzésre jellemző tünetek, akkor nem lehet megmondani, hogy az adott intézményben fertőződött meg, vagy már a lappangási időben került felvételre.

Ezért

valótlan és félrevezető

azt állítani, hogy minden negyedik koronavírusos beteg kórházban fertőződött meg, illetve 260, többségében idős, krónikus betegségtől szenvedő ember ezért halt meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.