Jelentős a nyomás az egyszülős családokon

A járvány miatt minden társadalmi csoportnak új helyzethez kellett alkalmazkodnia, ezért a családok élete is jelentősen megváltozott. Különösen szorult helyzetben vannak a gyermeküket egyedül nevelő szülők. Magyarországon 300 ezer egyszülős család van, amelyekben félmillió gyerek nevelkedik. Az Egyszülős Központ vezetője, Nagy Anna szerint nehezebb alkalmazkodniuk a járványhelyzethez azoknak a szülőknek, akik egyedül nevelik gyermeküket, ezért jobban oda kell most figyelni ezekre a családokra, mert anyagilag is nagyobb a teher rajtuk és a digitális tanulást is nehezebb megoldaniuk.

Csekő Imre
2020. 04. 29. 11:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A gyermekeket nem lehet egyedül otthon hagyni, így az egyszülős családoknál akár a bevásárlás megszervezése is gondot jelenthet. Aki kéri, annak most igyekszünk ebben is segíteni, és az adatbázisunkon keresztül össze tudjuk kapcsolni a rászoruló családokat azokkal, akik vállalnák, hogy segítenek – nyilatkozta lapunknak Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője, miközben felhívta arra a figyelmet, hogy a bevásárlás lebonyolítása mellett sokszor az is gondot jelenthet a gyermeküket egyedül nevelőknek, hogy miből vegyék meg azt, amire szükségük van. – Az egyszülős családok mintegy fele szegény, és sokan most el is veszítették a munkájukat – mondja Nagy Anna. Az Egyszülős Központ ezért élelmiszercsomagokat küld a rászoruló családoknak.

– Közel másfél tonna élelmiszert juttatunk el azokhoz, akik bajba kerültek. Nemrég kaptam egy levelet egy édesanyától, aki azt írta, nekik most két hónapra elég ételük van, mert megérkezett a csomag, amit küldtünk – számolt be a vezető.

Sokan fordulnak a központhoz olyanok is, akik munka nélkül maradtak vagy fizetés nélküli szabadságra kellett menniük. – Az álláskeresésben is igyekszünk segíteni. Egyébként is van erre egy programunk, és most online képzéseket tartunk, amelyekre egyre nagyobb az igény. Érezhetően kevesebb az elérhető állás, ráadásul sokszor olyan területeken lehet munkát szerezni, amelyek nem illenek az egyszülős családok helyzetéhez. A gyermekét egyedül nevelő édesanya nem tud elmenni futárként dolgozni – hangsúlyozta a központ vezetője, aki szerint az is probléma, hogy sok nagyszülő most nem tud segíteni, pedig az ő támogatásuk általában rengeteget jelent.

A gyerekek digitális tanulása is több gondot okoz, mint a hagyományos családok esetében. – Ha valaki otthonról dolgozik, de közben a gyereknek is kellene a számítógép a tanuláshoz, az eleve problémát jelent. Most a szülőknek tanárként is kell viselkedniük, és értelemszerűen az egyszülős családokban nehezebben tudja ezt megoldani a gyerekkel egyedül közös háztartásban élő édesanya vagy édesapa – véli Nagy Anna, hozzátéve, hogy a szegényebb egyszülős családokban a technikai feltételek sem mindig adottak.

– Eddig tíz laptopot tudtunk biztosítani adományként, és remélhetőleg további eszközöket is kapunk, amelyekkel segíthetünk – fogalmazott lapunknak az Egyszülős Központ vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.