Jeruzsálem nevét viseli a budai park

A baráti közeledés gesztusa az is, hogy a magyar főváros vezetése éppen Izrael fennállásának 70. évfordulóján, 2018-ban határozta el, hogy közteret nevez el a zsidó állam ősi fővárosáról.

Bákonyi Ádám
2019. 05. 06. 9:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jeruzsálem parknak nevezték el Budapest I. kerületében a Clark Ádám tér–Lánchíd utca–Friedrich Born rakpart által határolt területet. A tegnapi avatóünnepségen Tarlós István azt mondta: Budapest talán legfontosabb jelképe, a Lánchíd közelsége szimbolikus jelentőségű és a hely fontosságáról tanúskodik. A főpolgármester szerint a baráti közeledés gesztusa az is, hogy a magyar főváros vezetése éppen Izrael fennállásának 70. évfordulóján, 2018-ban határozta el, hogy közteret nevez el a zsidó állam ősi fővárosáról. – Jeruzsálem a kivételes fejlődéstörténetét annak a százezernyi magyarnak, köztük budapestieknek is köszönheti, akik évszázadok alatt a jobb élet reményében kivándoroltak, és új hazát építettek maguknak – mondta Tarlós István, hozzátéve, hogy a városfalon túli egyik első lakónegyedet ma is magyar negyedként emlegetik.

Tarlós István főpolgármester szimbolikus jelentőségűnek értékelte a terület elhelyezkedését
Fotó: Havran Zoltán

Cipi Hotoveli izraeli külügyminiszter-helyettes mérföldkőnek nevezte a két ország kapcsolatában a Jeruzsálem park létrejöttét. Megjegyezte, hogy ismét fontos lépést tettek afelé, hogy a magyar követség Jeruzsálembe költözzön. Cipi Hotoveli megköszönte a magyar kormánynak, hogy megvédi Izraelt az Európai Unióban és más nemzetközi fórumokon, és elismeri jogát az önvédelemhez.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke beszédében úgy fogalmazott: a névadó ünnepség nemcsak a zsidó közösség tagjainak fontos, hiszen Jeruzsálem a zsidóság és a kereszténység bölcsője is. A szervezet vezetője azt hangsúlyozta, hogy Budapest Kelet-Közép-Európa utolsó jelentős lélekszámú zsidó közösségének békés otthona.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.