Jó döntés volt a NATO-csatlakozás

Ismét Vizi E. Szilvesztert választották meg a Magyar Atlanti Tanács (MAT) elnökének a szervezet tisztújító közgyűlésén. A Magyar Tudományos Akadémián megtartott rendezvényen megjelent tagok egyhangú döntést hoztak. Az újraválasztott elnök a Magyar Atlanti Tanács elmúlt időszakának tevékenységét sikeresnek értékelte, a jövőben pedig az eddigi munka következetes folytatását ígérte.

2019. 05. 17. 15:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Atlanti Tanács háromévente tartja tisztújító közgyűlését, amelyen az elnöki tisztség mellett az alelnökökről, illetve a felügyelő bizottság elnökének személyéről és tagjairól döntenek. Az előző évet értékelve az elnöki posztot már kétszer három éve betöltő Vizi E. Szilveszter hangsúlyozta: kiemelkedően sikeres időszakot tudhat maga mögött a szervezet, amelynek elismertsége tovább nőtt az elmúlt esztendőben. A MAT kezdeményezőként lépett fel a NATO 70., illetve hazánk csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából megtartandó megemlékezések szervezésében. A MAT kezdeményezésére és aktív részvétele mellett márciusban az Országház Felsőházi termében nemzetközi konferencia megrendezésére került sor.

Az ünnepi évre emlékezve a Honvédelmi Minisztérium vándorkiállítást készített, amelynek összeállításában, megtervezésében, illetve országos bemutatásában a MAT aktív szerepet vállal. Vizi E. Szilveszter megköszönte az elnökség és a tagság aktív szerepvállalását, amelynek eredményeként a Magyar Atlanti Tanács immár képes betölteni a híd szerepet az állampolgárok és a kormány között az atlanticizmus eszmeiségének népszerűsítésében.

Vizi E. Szilveszter úgy vélte, hogy a szervezet tevékenysége illeszkedik a magyar állampolgárok két évtizeddel ezelőtti akaratához, amikor népszavazáson a szavazók döntő többsége igent mondott a csatlakozásra. ,,A két évtizeddel ezelőtti döntés helyességét az idő igazolta, jól döntöttünk, amikor a NATO-tagságot választottuk – jelentette ki az elnök az 1999-ben végbement történelmi esemény kapcsán. Az atlanti gondolat, az atlanticizmus azóta is változatlanul népszerű a magyarok körében – tette hozzá, kiemelve: az atlanti eszmeiséget az eddigi magyar kormányok és az országgyűlési képviselők döntő többsége mindenkor támogatták.

Hangsúlyozta: a Magyar Atlanti Tanács egy jellegzetes civil szervezet, amelynek tagjai reprezentálják a magyar társadalom sokszínűségét. ,,Hidat alkotunk a magyar emberek és a kormány között, az állampolgárt, az állampolgárok érdekeit képviseljük. Ha pedig szükséges, akkor felemeljük a szavunkat a NATO, az észak-atlanti eszmeiség érdekében” – jelentette ki a MAT elnöke.

A küldöttek döntöttek a szervezet 8 alelnökének személyéről is: Csóti György, Debrenti Félix, Felkai Anna, Fodor Lajos, Gál András Levente, Hardy Ilona, Kovács László és Szent-Iványi István kapták a legtöbb szavazatot. A Felügyelő Bizottság elnökévé ismét Kovács Árpádot választották.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.