Jobb Európát kívánt a lengyel miniszterelnök

Isten áldja meg a magyarokat, Isten áldja meg a lengyeleket, adjon nekünk jobb Európát! – zárta beszédét Mateusz Morawiecki.

Magyar Nemzet
2019. 03. 16. 8:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország és Magyarország újra együtt harcol a jövőjéért, és ahogy 1848–49-ben, most is az igazság, a szolidaritás és az egyenjogúság oldalán áll – jelentette ki tegnap Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Múzeumkertben, a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett állami rendezvényen. A lengyel kormányfő beszédében emlékeztetett: a két nemzet barátsága immár több mint ezer éve tart, a múltban több alkalommal is úgy küzdöttek közösen a szabadságért, ahogy most a jövőért szeretnének. Úgy fogalmazott, egy jobb Magyarországért, egy jobb Lengyelországért és egy jobb Európáért harcolnak, mindazokért, akik hisznek a „hazák Európájában”, olyan jövőben, amely a közemberért, nem pedig a felsőbb rétegekért lesz.

Mateusz Morawiecki azt mondta, 171 éve a magyar szabadságharcosoknak sajnos le kellett tenniük a fegyvert, nemzeti zászlóikat azonban nem adták, azokat inkább felszabdalták, elrejtették, hogy elővehessék majd, amikor a jövő reménysugarai megjelennek. – A mi népeink ilyen zászlódarabokból álltak össze és élnek újra együtt barátságban – hangsúlyozta a lengyel miniszterelnök, aki kiemelte, hogy a két ország jobb jövője csak saját szándékától, akaratától függ.

– Egyre inkább meg vagyunk győződve arról, hogy ahogy korábban a turul és a lengyel fehér sas elvezetett a jobb jövő, az igazság felé, lassan közeledünk már ehhez – emelte ki beszédében Mateusz Morawiecki, és emlékeztetett arra, hogy a két ország nagy költői, Petőfi Sándor és Zbigniew Herbert egyaránt azt mondták, hogy „az egekből fog jönni a segítség”. – Ez legyen az, ami minket összekapcsol, minden magyart, minden lengyelt és az európaiakat – figyelmeztetett.

– Isten áldja meg a magyarokat, Isten áldja meg a lengyeleket, adjon nekünk jobb Európát! – zárta beszédét Mateusz Morawiecki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.