Jóga és vetítés a „bombák földjén”

Második világháborús bombák és lövedékek kiemelése miatt zárták le tegnap délelőtt a fővárosi BAH-csomópont környékét. Csaknem hatezer embernek kellett elhagynia az otthonát a mentesítés idejére.

2019. 04. 11. 7:20
null
A hat robbanótest a Koltai Jenő Sportcentrum területén indult építkezés során került elő Fotó: MTI/Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendőrautók és rendőrbuszok lepték el szerdán a Budapesti Kongresszusi Központ parkolóját. Ez lett ugyanis a vezetési pontja azoknak a készenléti rendőröknek, akik már kora reggeltől posztokat foglaltak el a BAH-csomópont útkereszteződéseinél, buszmegállóiban és a fontos épületek előtt.

A nagy készenlét indokolt is volt, hiszen ismét második világháborús robbanószerkezeteket kellett hatástalanítani Budapest egyik legforgalmasabb térségében. A közeli Koltai Jenő Sportcentrum területén elindult építkezés tereprendezési munkái során találtak rá hat robbanótestre a földben.

A hat robbanótest a Koltai Jenő Sportcentrum területén indult építkezés során került elő
Fotó: MTI/Lakatos Péter

A vezetési pontról tűzszerészek kísérnek el a hatástalanítás helyére, mielőtt teljesen lezárják a környéket. Ahogy belépünk az egykori sportpálya vaskapuján, Markovics Zita tűzszerész kommunikációs tiszt arra figyelmeztet, hogy nem veszélytelen járkálni a telken, ahol megtekinthetjük az egyik, még működő gyújtószerkezetű bombát. Az ötvenkilós légibomba egy sárga szalagokkal körbekerített gödörben fekszik az agyagos földben.

Látható, hogy nem lehet könnyű feladat bármilyen szerkezetet kiszerelni a rozsdától már szinte alaktalanná vált robbanótestből. Erről Debrődi Péter százados, a hadihajós és tűzszerész ezred művelettel megbízott századosa tájékoztat minket. Mint mondja, a helyszínen talált hat robbanótest közül kettő gyújtószerkezetét kell kiszerelni.

Négy robbanószerkezet ugyanis már szállítható, nem veszélyes. Van azonban a földben egy száz kilogrammos tüzérségi lövedék és a sajtónak is bemutatott bomba, amelyeket hatástalanítani kell.

Nem csoda, hogy ennyi második világháborús robbanótestet találtak itt, hiszen a térség másfél évig hadszíntér volt. Az itt talált lövedékek és bombák közül öt szovjet, egy pedig magyar – mondja a tűzszerész. Hozzáteszi: a két hatástalanításra váró eszköz kívülről rozsdás ugyan, de a gyújtószerkezetük ép.

Ez attól lehet, hogy alacsonyról dobták le a bombákat vagy az élesítési folyamat állt le valami miatt, például túl laza lehetett a talaj szerkezete. A környéket azért kellett kiüríteni, mert egy repesztalálat a bombák környezetében akár halálos is lehet. A százados tájékoztatása szerint évente csaknem kétezer bejelentésre kell kimenniük a tűzszerészeknek.

Általában az építkezéseken van helyszíni felügyelet is, amely abban segít, hogy azonosítja a területen található esetleges robbanószerkezeteket. Egy civil cég ezt a tevékenységet itt is elvégezte, így találták meg a robbanótesteket.

Vannak azonban olyan építkezések, ahol nem alkalmaznak ilyen céget, így könnyen előfordulhat, hogy egy munkagép akad a bombára, és az felrobban. Legutóbb Németországban fordult elő hasonló eset – mutat rá Debrődi százados. A BAH-csomópont környékén lezajlott bombamentesítés három városrészt érintett, az I., a XI. és a XII. kerületet – számolt be lapunknak az előzményekről Nagy G. Csaba, a hegyvidéki önkormányzat közbiztonsági referense.

A lakossági kommunikáció már április 2-án elindult, minden lehetséges fórumon, a médiában, plakátokon, szórólapokon és a közös képviselők útján is tájékoztatták a lakosságot. A kiürítésre váró körzetet szociális munkások mérték fel, próbáltak minden lakásba bejutni, hogy megtudják, ki igényel szállítást.

Befogadóhelyet nyitottak a MOM Művelődési Házban, majd a rendőrség fél nyolctól végigjárta a kiürítésre váró épületeket is. Az idős vagy beteg embereket az Országos Mentőszolgálat is megkereste. Néhány esetben szükség volt kórházi felügyeletre is.

A részleges zárást negyed kilenckor rendelték el, ami azt jelentette, hogy a robbanószerkezetek közelébe gyalogosan már nem lehetett eljutni. Ezt követte az utak teljes lezárása a környéken, majd a rendőrség jelentette, hogy minden érintett épület üres és lezárt.

A befogadóhelynek kijelölt MOM-ban Nagy Tibor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vöröskeresztes szakreferense fogad. Elmondja: harmincöt fő vette igénybe a szolgáltatásukat.

Ez annak is köszönhető, hogy sokan dolgoztak a mentesítés idején, mások meg a rokonoknál húzták meg magukat. A befogadóhelyeken elhelyeztek ágyakat is, az étkezést az önkormányzat biztosította, de az itt lévőknek szerveztek filmvetítést, sőt, jógát is.

A rendőröknek összesen 547 lakást kellett végigjárni, és közel 6000 embert érintett a kiürítés – mondta el Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere. Annyira jól sikerült a tájékoztatás, hogy alig 200 embernek kellett figyelmeztetést küldeni. Az önkormányzat részéről negyven-negyvenkét ember vett részt a munkában.

Nekik is köszönhető, hogy a várt 2,5 óránál hamarabb, alig több mint egy óra alatt sikerült a kiürítés. Miközben a polgármester beszél, érkezik a hír, hogy a légibombát sikerült hatástalanítani, de egy fél órán belül nekilátnak a tüzérségi lövedéknek is.

Utóbbinál akad egy kis gond, a tűzszerészek úgy határoznak, hogy helyben semmisítik meg a gyújtószerkezetet. Ezt természetesen rajtuk kívül nem tekintheti meg senki.

Csak azt, amikor már egy speciális autóban vannak a robbanószerkezetek, amelyeket Vácra szállítanak, a végső megsemmisítés előtt. Debrődi százados negyed egykor közli: nem volt olyan körülmény, ami megnehezítette volna a feladatot, így a lakók visszatérhettek az ingatlanokba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.