Jogerős ítélettel zárult le Hidashát–Bélmegyer ügye

A legfőbb bírói fórum hatszázezer forintos perköltség megfizetésére is kötelezte a felperest.

2020. 06. 27. 9:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Hidashát–Bélmegyer Vadásztársaság jogszerűen hasznosíthatja továbbra is a vadászati jogot azon a több mint négyezer hektáros Békés megyei földterületen, amelyre még 2016 augusztusában szerzett jogosultságot” – írja közleményében a vadásztársaság, hozzátéve, hogy a Kúria jogerős ítéletével lezárta a több mint három éve tartó jogvitát.

„A hidashát–bélmegyeri vadászterület földtulajdonosi közössége 2016. augusztus 12-én földtulajdonosi gyűlést tartott, ahol úgy döntött, hogy a ­tulajdonosi közösség társult vadászati jogát haszonbérbe adja a Hidashát–Bélmegyer ­Vadásztársaságnak” – írták a közleményben, felidézve az ügy ­kezdetét. Ezután a vadászati hatóság a haszonbérleti szerződést jóváhagyta.

A vadászterületből 350 hektárt birtokló néhány helyi földtulajdonos és az érdekeltségi körükbe tartozó Bélmegyeri Földtulajdonosok ­Vadgazdálkodó Vadásztársasága a bíróságon ­támadta meg a földtulajdonosi közösség döntését, ezután kezdődött a három évig tartó ­persorozat.

A vadásztársaság közleményében felidézte: az ügyben eljáró Békési Járásbíróság és a másodfokon ítélkező Gyulai Törvényszék – fokozott sajtóérdeklődés mellett lefolytatott eljárásaiban – sorozatosan a felperesek javára döntött. „A Hidashát–Bélmegyeri Földtulajdonosi Közösség és a Hidashát–Bélmegyer Vadásztársaság felülvizsgálattal fordult a Kúriához, amely a jogerős másodfokú ítéletet a felülvizsgálattal támadott részében hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú határozatot megváltoztatva a felperesek keresetét elutasító ítéletet hozott” – olvasható a nyilatkozatban. A vadásztársaság kiemelte: a Kúria a döntés indoklásában megállapította, hogy a másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék jogerős ítélete jogszabálysértő volt. A közlemény szerint a legfőbb bírói fórum hatszázezer forintos perköltség megfizetésére is kötelezte a felperest.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.