Jogszabályt sértett két balliberális képviselő Szekszárdon

Két balliberális önkormányzati képviselő miatt törvénytelen döntéseket hozhatott a szekszárdi közgyűlés.

2020. 08. 28. 14:55
null
Bíróságon érhet véget a balliberális képviselők ügye Forrás: Heol.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvényességi észrevételt tett csütörtökön a Tolna Megyei Kormányhivatal a szekszárdi közgyűlésnek amiatt, hogy két balliberális képviselő nem szerepel a köztartozásmentesek adatbázisában. A felvételt az adatbázisba már a tavaly, az önkormányzati választás után kérnie kellett volna a politikusoknak. Bomba Gábor, az Éljen Szekszárd! frakcióvezetője és Csötönyi László azonban ezt nem tette meg – közölte a Magyar Nemzettel a város Fidesz–KDNP-s polgármestere. Ács Rezső kiemelte: Csötönyi László mellesleg éppen annak a bizottságnak az elnöke, amelynek ezt az ügyet tavaly, a 30 napos határidő lejárta után ki kellett volna vizsgálnia. Szavai szerint ezt azonban a két balliberális politikus nem tette meg, az ugyanakkor még nem világos a városvezetés számára, hogy az elmúlt tíz hónapban Bomba és Csötönyi bármikor benne volt-e az adatbázisban. S azt sem tudják, hogy a képviselők tartoznak-e az államnak, esetleg valamelyik önkormányzatnak vagy sem.

Ács Rezső a botrány kapcsán kifejtette: a jogszabálysértés miatt megkérdőjeleződik több olyan fontos döntés jogszerűsége is, amely az elmúlt tíz hónapban született. – Felmerül annak a gyanúja is, hogy az önkormányzat törvénytelenül működik. Kérdés továbbá, hogy a két politikus jogosan vette-e fel a képviselői tiszteletdíját és más önkormányzati juttatásait. Addig ugyanis nem gyakorolhatták volna képviselői jogaikat, amíg nincsenek benne a köztartozásmentes-adatbázisban – mutatott rá Ács Rezső.

A polgármester elmondta: a törvényes ügymenet az lenne, hogy ha egy képviselő nincs benne az adatbázisban, ezt az illetékes bizottságnak ki kellene vizsgálnia, és méltatlansági eljárást kellene kezdeményeznie, amelyet a közgyűlés zár le. Adott esetben azzal, hogy megállapítja a méltatlanságot, és megszünteti a képviselők megbízatását. Idáig azonban Szekszárdon nem jutott el az ügy, mert bizottsági szinten sem foglalkoztak a kérdéssel.

A polgármester szombatra rendkívüli ülést hívott össze a témában, de előtte az illetékes bizottságnak el kellene indítania az eljárást. Egyelőre azonban kérdés, hogy ezt a testület megteszi-e. Ács Rezső ugyanakkor arra számít, hogy ha az ügy el is jut a közgyűlésig, a balliberális többség összezár és nem dönt majd, mert egymást fogják védeni. – Ha ez így lesz, akkor a kormányhivatal öt nap elteltével bírósághoz kell hogy forduljon – hangsúlyozta Ács Rezső.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.