Jól kezeli a kormány a válságot

„Az Orbán-kormány az elmúlt tíz évben mindig sikerrel oldotta meg a nagy válságokat, és a sok nehéz év során szerzett tudás, képesség és tapasztalat a mostani járvány kezelésében is megmutatkozik” – fogalmazott az Alapjogokért Központ és a Karc FM közös műsorában Panyi Miklós. Az Alapjogokért Központ nemzetközi ügyekért felelős igazgatóhelyettese, Molnár Balázs, a Központ projektvezetője és Czirják Imre szerkesztő- műsorvezető a 10 éves Orbán-kormányról, az európai országok víruskezeléséről és a kibontakozó gazdasági válságról beszélgetett.

Forrás: Karc FM2020. 04. 30. 15:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több fontos évfordulóhoz érkezett 2020 tavaszán a magyar politika, 30 éve választották meg az első szabad országgyűlést a rendszerváltás után, 10 éve kormányoz folyamatosan a Fidesz-KDNP, és félidejéhez érkezett a negyedik Orbán-kormány.

Molnár Balázs szerint, bár a Fidesz támogatottsága az elmúlt 10 évben többször is hullámzott, mégis elmondható, hogy 2006 óta folyamatosan vezeti a közvélemény-kutatásokat. Az elmúlt 10 évben kialakult centrális erőtér a bajor politikai struktúrához hasonlatos, melyben van egy nagy kormányzó párt és több kisebb ellenzéki alakulat. Az elemző szerint a kormánypártok támogatottsága jelenleg is kiemelkedő, ilyen magas népszerűségnek még egyetlen magyar kormánypárt sem örvendett ciklusfelezőnél.

Panyi Miklós emlékeztetett, hogy 2010 előtt csak egyszer volt képes újrázni egy kormány, azt is trükkök százaival tette. A győzelemnek pedig nagyon súlyos ára lett, az ország és sok százezer magyar család a csőd szélére került. Panyi szerint mindezt a választók nem felejtették el, ezért is fordultak a stabil kormányzást és prosperitást biztosító jobboldali erők felé.

Molnár Balázs szerint az Orbán-kormány 2010 utáni első ciklusa a válságkezeléssel és a szuverenitás helyreállításával telt. A jobboldali kormány ugyanis rendkívül magas államadóssággal, alacsony foglalkoztatottsággal és kevés adófizetővel vette át az ország irányítását. Ezeket a problémákat a kormány a szektorális különadókkal, a munkaalapú gazdaság bevezetésével, és a családi adókedvezmények rendszerével próbálta meg orvosolni, a ciklus második felében pedig bevezette a rezsicsökkentést, melyre az ellenzék rossz választ adott. A 2014 és 2018 közötti időszakot a bevándorlás témája uralta, a kormány megkérdezte az illegális migráció és a kötelező betelepítési kvóták ügyében az embereket, és a többségi társadalmat képviselte, míg az ellenzék véleményével kisebbségben maradt.

Panyi Miklós szerint a koronavírus okozta gazdasági válsággal szemben ma a magyar gazdaságnak sokkal jobb az immunrendszere, mint volt 2008-ban a gazdasági világválság kitörésekor. 2008-ban Magyarországnak elsőként kellett az IMF-hez fordulnia az európai országok közül, ezzel szemben a válságkezelést követően a jobboldali kormány tudatos és felelősségteljes költségvetési politikát folytatott: csökkent az államadósság, alacsonyan tartotta a hiánycélt, kezelte a devizahitel válságot és jelentősen csökkentette a munkanélküliséget. Az Orbán- kormány mindig jól kezelte a válságokat, megvan ebben a tapasztalata, ami most is megmutatkozik – fogalmazott Panyi Miklós.

Molnár Balázs szerint továbbra is Gyurcsány Ferenc mozgatja az ellenzéket, pártja pedig mára a legerősebb ellenzéki párttá vált a közvélemény-kutatások szerint. Ez azonban nem sok jóval kecsegtet az ellenzék számára, mivel az emberek nem felejtették el, hogy Gyurcsány Ferenc hogyan is kormányzott miniszterelnökként, és hogyan kezelte félre a gazdasági válságot, ráadásul Gyurcsány a válság közepén elhagyta az ország hajóját. Panyi Miklós kiemelte: Karácsony Gergelynek és csapatának – akik között ott vannak Gyurcsány emberei – megvolt és megvan a lehetősége, hogy bebizonyítsa kríziskezelő képességét, azonban egyáltalán nem látszik, hogy a helyzet magaslatán állnának. Bár több országban is előre lehetett látni, hogy a vírushelyzetnek az idősotthonok vannak a legjobban kitéve, ennek ellenére a fővárosi intézmények nem készültek fel megfelelően a járványra. A budapesti vezetés a tömegközlekedés irányításában is megbukott, hisz a járvány kellős közepén ritkították a járatokat, aminek eredményeként tömegjelenetek alakultak ki a megállókban. „Ezek a rossz döntések és kelletlen mulasztások is mutatják, milyen súlyos kompetencia-problémák vannak a baloldalon” – tette hozzá Panyi Miklós.

Molnár Balázs szerint a nemzetközi kritikák mögött pénzügyi kérdések húzódnak. Mindez ugyanis nem más, mint nyomásgyakorlás az EU következő költségvetési tárgyalásai előtt. Panyi Miklós szerint ugyanakkor miközben a kritikusok Magyarországot támadják, saját államaik megbuktak a járványhelyzet kezelésében. Panyi ezen országok között Spanyolországot és Olaszországot említette, előbbiben a baloldali kormány folyamatosan trükközik a halálozási statisztikákkal, és vállalhatatlan állapotok uralkodnak az idősotthonokban.

Itáliában pedig nemcsak a járvány kitörésekor hozott rossz döntéseket a baloldali kormány, ami az egészségügy összeomlásához vezetett, hanem elmúlt 30 év rossz gazdasági intézkedései miatt most az elszabaduló költségvetési hiány következtében az olasz államadósság kezelhetetlen szintre emelkedhet. Emellett az olasz maffia esetleges térnyerése is nagy fejtörést okoz. Ezzel szemben Magyarország megfelelően kezeli a pandémiát, megtette a szükséges egészségügyi intézkedéseket a kórházi kapacitások bővítése vagy a védőfelszerelések beszerzése terén, míg több nyugati államban is hiány van védőeszközökből, és kórházi folyosókon kezelnek betegeket.

A két szakértő a Bolond lyukból című rovatban arról beszélgetett, hogy Hollywood kénytelen elhalasztani 20 darab feminista film premierjét. Panyi Miklós ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy olyan filmeket kellene Hollywoodnak készítenie a jövőben, amelyek főszereplői egyszerű emberek, orvosok, ápolók és rendőrök, ugyanis számtalan hétköznapi hős él közöttünk. A járványügyi válsághelyzet ezt is bebizonyította.

Az igazság órája minden héten kedden délután három és négy között a Karc FM-en. Ismétlés szerdánként hajnalban három és négy között.

A legutóbbi adás ide kattintva érhető el:

https://karcfm.hu/archiv/az-igazsag-oraja-2020-04-28-1500-1600/

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.