Jól startolt a Fidesz választási kampánya

Szombat óta gyűjtik a pártok, jelölőszervezetek és függetlenként indulók az önkormányzati választási indulásához szükséges aláírásokat. A hivatalos önkormányzati kampány első napján a Fidesz—KDNP jelöltjei közül pár óra alatt összegyült a kellő számú ajánlás ahhoz, hogy Tarlós István főpolgármester ismét megmérettethesse magát. Hasonlóan gyorsan gyűjtötték össze a támogató aláírásokat három fővárosi kerületben és három megyei jogú városban.

2019. 08. 26. 6:20
null
A meggyőződéses Fidesz-szavazó sem ritkaság Budapesten Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig pár óra leforgása alatt összegyűltek a Tarlós István indulásához szükséges ajánlások – jelentette be tegnap a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté szerint ez világosan mutatja, hogy Budapest főpolgármestere élvezi az itt lakók támogatását. Három budapesti kerületben is sikerült már a 2019-es önkormányzati választás hivatalos kampányának első napján leadnia a támogatóíveket a Fidesznek. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatbázisa szerint Terézvárosban, Józsefvárosban és Ferencvárosban jelentették be a kormánypárti polgármester- és egyéni képviselőjelölteket szombat este 8 óráig.

A háromból kettőben, a VIII. és a IX. kerületben a helyi választási bizottság nyilvántartásba is vette a kormánypártok egyéni képviselőjelöltjeit, illetve Sára Botond józsefvárosi és Bácskai János ferencvárosi polgármesterjelöltet. Terézvárosban, ahol Hassay Zsófia jelenlegi polgármester a kormánypártok jelöltje, ma ül össze a testület. A Választás.hu-n elérhető adatok szerint vasárnap délutánig Gajda Péter, a XIX. kerület jelenlegi szocialista, a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP támogatásával ismét elinduló politikus is leadta ajánlásait, a szintén baloldali hátszéllel a XXII. kerületben próbálkozó jobbikos Staudt Gábor ugyancsak. Erzsébetvárosban két független egyéni képviselő adta le eddig az ajánlóíveit.

Ami a főpolgármester-jelölteket illeti, szombat délutánig már mind a nyolc igénylő elvitte az ajánlóíveket. A Budapestet jelenleg is vezető és a Fidesz–KDNP támogatásával induló Tarlós István, a baloldali pártok által indított, a Párbeszéd nevű törpepártban politizáló Karácsony Gergely, illetve a független, kritikus, médiaszereplő Puzsér Róbert vette fel az ajánlóíveket. A legtöbb ívet, 9000 darabot Karácsony Gergely stábja igényelte, amiből azt lehet feltételezni, hogy legalább 72 ezer támogató aláírást akarnak begyűjteni, míg például Tarlós István és Puzsér Róbert is megelégedett 1500-1500 darabbal. Szintén kikérte az ajánlóíveket a főpolgármesteri babérokra törő médiajelenség, Berki Krisz­tián, illetve a Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula is. Három, a fővárosi politikai, illetve közéletben ismeretlen független jelölt: Ács László, Révész Ferenc és Schlagmüller Gábor is igényelt főpolgármester-jelölti ajánlóíveket.

A szombaton kikért ajánlóívekre az aláírásokat szeptember 9-ig lehet gyűjteni. Ahhoz, hogy valakiből hivatalosan főpolgármester-jelölt legyen és megmérethesse magát az október 13-i voksoláson, 5 ezer érvényes ajánlás szükséges. Budapesten összesen 1 366 044 választásra jogosult van, a legtöbben Óbudán (102 030), a legkevesebben Soroksáron (18 171) szavazhatnak a fő- és kerületi polgármester-, valamint az egyéni képviselőjelöltekre október 13-án.

A választók szeptember 9-ig írhatnak alá a jelölteknek
Fotó: Havran Zoltán

Nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is kezdetét vette az ajánlások gyűjtése. A 23 megyei jogú város közül Zalaegerszegen a jelenlegi kormánypárti polgármester, Balaicz Zoltán és a Fidesz–KDNP egyéni képviselőjelöltjei adták le elsőként az ajánlásaikat. Egerben szintén a kormánypárti Habis László polgármester és csapata bizonyult a leggyorsabbnak. Miskolcon is gyorsak voltak a Fidesz–KDNP aktivistái, hiszen egy nap alatt összegyűltek Alakszai Zoltán polgármesterjelöltnek, valamint az egyéni képviselőjelölteknek az indulásához szükséges aláírások. Dunaújvárosban Pintér Tamás, a Rajta, Újváros! Egyesület polgármesterjelöltje adta le összegyűlt aláírásait. A nagyobb, nem megyei jogú városok közül Ózdon az Ózdiakért és Ózdért Egyesület mögé bebújt ellenzéki pártok jelöltjei és a jobbikos Janiczak Dávid polgármester jelentkezett be íveivel elsőként.

A DK több mint 500 polgármester- és képviselőjelöltje már szombaton összegyűjtötte a szükséges aláírások felét – jelentette be közleményben a Gyurcsány-párt. Varju László, a párt alelnöke, kampányfőnöke azt is közölte, hogy politikusaik közül elsőként a költségvetési csalás és más bűncselekmények vádjával bíróság elé álló Czeglédy Csaba már szombaton leadta az indulásához szükséges ajánlásokat Szombathelyen.

Az NVI szombat esti közleménye szerint a választási irodák augusztus 24-én, a kampány első napján 318 859 ajánlóívet adtak ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi képviselők választásán indulni szándékozó jelölteknek, jelölőszervezeteknek. A tájékoztatás szerint 4021 ajánlóívet már vissza is vittek a választási irodákhoz szombaton. Az irodák munkatársai 2146 ajánlóívet – azokon pedig 6481 ajánlást – ellenőriztek a kampány első napján.

Az ajánlóívek kiadásának napján 236 jelölt ajánlóívének ellenőrzése történt meg.

Veszekedő kormányváltók

Kósa Lajos (képünkön), a Fidesz önkormányzati választási kampányfőnöke szombati sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Fidesz–KDNP az építkezés, a fejlődés pártján áll, amit együttműködéssel lehet elérni, nem pedig úgy, hogy „elkezdünk háborút vívni az egyébként 2022-ig nyilvánvalóan hivatalban lévő kormánnyal”. A kormánypárti politikus szerint „az ellenzék stratégiája megbukott […], az ellenzék hatalmas és teljes kudarccal indul a választásokon. Bárki is kotyvasztotta ezt össze, ez egy nagyon súlyos kudarc.” Tóth Bertalan, az MSZP elnöke még pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy ahol lehetett, létrejött az ellenzéki együttműködés. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a kampánykezdet kapcsán úgy fogalmazott, hogy „vége lesz annak a helyzetnek, hogy a központi és a helyi hatalom is egy kézben összpontosul. Létrejön a kormányzati hatalom helyi ellensúlya.” A Jobbik közleményében azt írta, „a fideszes helytartók és Orbán hatalmának a megtörése” az önkormányzati választás célja. A Momentum szerint pedig rendszerváltásra van szükség a 2022-es országgyűlési választásokon, aminek a kiindulópontja a mostani önkormányzati választás lehet.

Fotó: MTI/Mónus Márton

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.