Jóval másfél millió felett van a beoltottak száma

Az eddig regisztrált 65 év felettiek 69 százaléka már megkapta az oltást, hamarosan pedig a többiek is sorra kerülnek.

Magyar Nemzet
Forrás: koronavirus.gov.hu2021. 03. 25. 10:07
Sinopharm
Páty, 2021. március 4. Sütő Adrienn háziorvos olt a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával pátyi rendelőjében 2021. március 4-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan oltanak Magyarország oltópontjain, illetve a háziorvosoknál. A beoltottak száma már jóval meghaladta a másfél milliót, eddig 1 747 519 polgár kapta meg a védettséget biztosító vakcina első adagját. A második oltást, vagyis a teljes védettséget biztosító szérumadagot a mai napig több mint félmillió, pontosan 524 604 magyar állampolgár kapta meg, akiknek ezzel automatikusan jár a védettséget igazoló digitális kártya is, amelyet a bejelentett lakcímükre postán juttatnak el.

A Koronavirus.gov.hu legfrissebb adatai szerint

március 25-én reggel 9637 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 603 347 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 387 570 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 196 553 főre emelkedett. 11 760 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1467-en vannak lélegeztetőgépen. 272, többségében idős, krónikus beteg elhunyt, így eddig 19 224 halálos áldozatot követelt a járvány Magyarországon.

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság átoltottsága elérte a 17,4 százalékot, szemben a 9,6 százalékos uniós átlaggal.

A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. Az eddig regisztrált 65 év felettiek 69 százaléka már megkapta az oltást, a többiek is hamarosan sorra kerülnek. A kórházi oltópontokon Pfizerrel, a háziorvosoknál Sinopharmmal, AstraZenecával és Modernával folytatják az oltást.

A virológus szakértők és az orvosok szerint a koronavírus-járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában van Magyarország, még nem érkezett el a legújabb fertőzési hullám tetőpontja. Minden új fertőzöttnél a brit vírusmutánst mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok, ez a mutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a fertőzés további terjedésének megakadályozására a korlátozások továbbra is érvényben maradnak. Ahhoz, hogy minél korábban feloldják a korlátozásokat, és megkezdődhessen az újranyitás, mindenkinek be kell tartania a járvány okozta veszélyhelyzet miatt elrendelt kötelező erejű óvintézkedéseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.