Jövő héten dönt a kormány a karácsonyi szabályokról

Biztonságos körülményeket teremtenek a januári középiskolai írásbeli felvételi vizsgákra.

Veres László István - Kreft-Horváth Márk
2020. 12. 02. 13:57
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A mai napon 383 óvoda (ez az összes intézmény 13 százaléka) egy-egy csoportjában, valamint 191 teljes óvodában (6,5 százalék) rendeltek el rendkívüli szünetet. Ugyancsak rendkívüli szünetet rendeltek el 122 iskolában (ez az intézmények 4,7 százaléka), ezen túl minden negyedik intézményben van olyan osztály, ahol digitális tanrendet kellett bevezetni, jellemzően egy hétre – mondta el az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Maruzsa Zoltán. A köznevelésért felelős államtitkát az önkéntes, célzott tesztelés első hetével kapcsolatban közölte, hogy

csaknem kétszázezer óvodai és általános iskolai kollégának lett volna lehetősége teszteltetni magát, a megjelentek aránya azonban elmaradt a várakozástól, örültek volna, ha többen vesznek részt abban. Azt kérte, hogy a most zajló második körben minél többen jelentkezzenek, hiszen értük történik a tesztelés.

Mindkét intézménytípusban negatív lett a tesztek 97,7 százaléka, ám így is csaknem háromezer köznevelésben dolgozó mintája lett pozitív. Ez a találati arány alacsonyabb, mint azt előzetesen várták, és jellemzően olyan intézményekben találtak fertőzötteket, ahol korábban is voltak már pozitív esetek, bár sikerült újabb helyeket is találni. A cél továbbra is az, hogy működjön az oktatás, ehhez változatlanul a megelőző intézkedések betartása szükséges.

Maruzsa Zoltán beszámolt arról is, hogy hamarosan indul a középiskolai felvételi eljárás, a tanulóknak december 4-ig kell jelentkezni az írásbeli vizsgákra. Ezeket január 24-én tartják, és

ugyanolyan védelmi intézkedések mellett zajlanak majd, mint korábban az írásbeli érettségik. Biztosítani fogják, hogy a felvételi során legfeljebb tíz fő tartózkodjon egy teremben.

Hozzátette, január 28-án és február 5-én pótidőpontokat is kijelöltek, hogy mindenki részt vehessen az írásbeli vizsgán. Tudatta azt is, hogy a 2020 tavaszán felfüggesztett tanfelügyeleti eljárásokat 2021-ben is szüneteltetik mindaddig, amíg a veszélyhelyzet véget nem ér.

– Az előző 24 órában 4136 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírus jelenlétét, ezzel 225 209 főre nőtt a hazánkban eddig azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 165 középkorú vagy idős, krónikus beteg, így 5142-re emelkedett a járvány áldozatainak a száma. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, már 65 888-an lábaltak ki a betegségből, az aktív fertőzöttek pedig 154 179-en vannak. Jelenleg 7732 koronavírusos beteget ápolnak 78 kórházban, közülük 649-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a legfrissebb adatokat az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília közölte, az előző napon elhunytak mindösszesen négy százaléknál nem tudtak semmilyen alapbetegséget detektálni, náluk a Covid-fertőzés volt a halálok.

Beszámolt róla, hogy működtetnek egy úgynevezett surveillance (megfigyelő) rendszert, amely segítségével nyomon lehet követni, hogy hol van szükség az ellátórendszer megerősítésére, a szakszemélyzet pótlására.

A karácsonyi ünnepek során bevezetendő intézkedésekről a kormány a jövő héten fog dönteni. Ebben az operatív törzs szakemberei nyújtanak segítséget. Kitért rá, hogy a karácsonyi ajándékvásárlás alkalmával igyekezzünk kerülni a zsúfolt helyeket, ne sétáljunk céltalanul a plázákban.

– Előre találjuk ki, hogy mit akarunk ajándékozni, és célzatosan menjünk vásárolni, de az a legjobb, ha interneten vesszük meg az ajándékokat – javasolta a szakember. A tiszti főorvos hangsúlyozta: fokozottan és rendületlenül be kell tartani a védelmi intézkedéseket ahhoz, hogy minél előbb elérjük a platót, tehát a járvány legalább egy hétig tartó tetőzését.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: az elmúlt 24 órában 267 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési szabály megsértése miatt, ugyanezért a jogszabály hatályba lépése óta már 10 177 személy ellen léptek fel. Közölte, hogy a vendéglátó üzletek, szálláshelyek korlátozott nyitva tartását, illetve a benntartózkodás tilalmának betartását is figyelemmel kísérik: ezzel kapcsolatban eddig 524 intézkedés történt, 145 esetben a tulajdonos volt a felelős, és 379 személy szegte meg a szabályokat.

Az előző napon 268 személy szegte meg a kijárási tilalom és a közterületi csoportosulás tilalmát, ketten pedig a kutyasétáltatás ötszáz méteres szabályát nem tartották be. Hozzátette, hogy a rendőrök november 4. óta összesen 8 608 személlyel szemben intézkedtek ezen korlátozások be nem tartása miatt.

Az alezredes kitért rá, hogy kedden 19 859 hatósági házi karanténnal kapcsolatos ellenőrzés hajtottak végre, tegnap 7 029 karantént rendeltek el, így jelenleg 44 318 ilyen intézkedés van érvényben. A karanténkötelezettség ellenőrzésére 3389-en használják a mobiltelefonos applikációt.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy aki átesett a koronavírus-fertőzésen, az fél évig minősül védettnek, tehát nekik is érdemes lesz majd beadatni a koronavírus elleni vakcinát. Hozzátette:

ha valaki átesett már a koronavíruson, de ennek ellenére szeretné beoltatni majd magát, az is jelentkezhet majd a Vakcinainfo.gov.hu weboldalon.

Tudatta azt is, hogy a favipiravirt tartalmazó készítményeket háziorvos nem írhatja fel, azok egyelőre csak intézményi keretek között adhatók be a betegeknek. Elhangzott az is, hogy a pandémia első hulláma óta 21 144 18 év alatti személy fertőződött meg, ez kilenc százaléka az összes fertőzöttnek. Jelenleg 28 gyermek van kórházban, ám egyikőjüket sem kell lélegeztetni.

Kiss Róbert arról tájékoztatott, hogy az üzletekben a vagyonőr feladata a rendszabályok betartatása, ő azonban nem igazoltathat, csupán az életkort ellenőrizheti. Ezért a vagyonőr kérhet egy igazolványt, ha pedig valaki nem adja át, akkor nem kell beengednie az illetőt a boltba. Ahol nincs személy- és vagyonőr, ott az üzlet alkalmazottja járhat el ugyanígy.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.