Jövő héten kezdik el az óvodai és iskolai dolgozók oltását

A csütörtökön indított regisztráció-lekérdező honlapot terheléses támadás érte. Már az első napon hatszázezer rosszindulatú kibertámadás történt ellene, ezért akadozott a webhely elérése. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az ügyben büntetőfeljelentést tesz – közölte az operatív törzs mai tájékoztatóján Kiss Róbert alezredes. Müller Cecília pedig bejelentette, hogy az új szakmai ajánlás szerint már a 12. hét után lévő, várandós kismamákat is lehet oltani a Pfizer- és Moderna-vakcinákkal.

Magyar Nemzet
2021. 03. 26. 12:41
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az operatív törzs mai tájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondta, hogy első körben a március 24-ig már regisztrált óvodai, illetve általános és középiskolai pedagógusok immunizációja kezdődik meg. A még nem regisztrált pedagógusokat, a szakképzésben oktatókat, valamint a bölcsődei, óvodai és iskolai egyéb dolgozókat arra kérik, hogy március 29., hétfő éjfélig regisztráljanak a Vakcinainfo.gov.hu oldalon, hogy az ő oltásuk is megtörténjen a húsvétot követő héten.

Hozzátette: a köznevelésben dolgozóknak eddig csak 55 százaléka jelentkezett az oltásért. Ez 102 ezer embert jelent, közülük húszezren már megkapták az oltást. Kiemelte,

aki 29-én éjfélig nem regisztrál, azt csak egy későbbi időpontban tudják majd beoltani. Akik viszont regisztráltak, azokat a jövő hét elején SMS-ben fogják értesíteni az oltás időpontjáról és helyszínéről.

Kérik, hogy az oltásra jelentkezők pontosan adják meg a taj- és a telefonszámukat, valamint a tartózkodási helyüket, mert ehhez igazítják az oltás helyszínét. Az oltás még húsvét előtt, tehát április 1–3. között fog megtörténni a tartózkodási helyhez kötött kórházi oltópontokon.

– A járványügyi adatok továbbra is indokolják a védelmi intézkedések fenntartását, hiszen az az előző napon 11 265 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel 202 799 főre emelkedett az aktív fertőzöttek száma. Közülük egyre többeket, jelenleg 11 823 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 1480-an szorulnak gépi lélegeztetésre, és elhunyt 275, többségében idős, krónikus beteg – tudatta az országos tiszti főorvos. Hozzátette: a járvánnyal szembeni csatát a védőoltásokkal nyerhetjük meg, eddig 1 803 533 a beoltottak száma, közülük 594 662-en már a második oltásukat is megkapták. A 65 év felettiek 71, a teljes lakosságnak pedig a közel 18 százalékát már beoltották. Müller Cecília beszámolt róla, hogy tegnap érkezett egy AstraZeneca-szállítmány, azonban a várt 190 ezer vakcinával szemben csak 21 600-at küldtek, ami az ígért mennyiség 11 százaléka. Közölte:

kialakult egy új szakmai ajánlás az oltóorvosoknak, eszerint – egyéni mérlegelést követően – a várandós kismamákat is lehet oltani az mRNS-alapú (Pfizer és Moderna) vakcinákkal. A védőoltás első adagjának a felvétele a várandósság 12. hete után, a második adag pedig a szülést követően lehetséges.

– Mára bebizonyosodott, hogy ezeknek az oltóanyagoknak semmilyen magzatkárosító hatásuk nincs és fejlődési rendellenességet sem okoznak – hangsúlyozta. A szakember azt kérte, hogy a hétvégi, és a húsvéti vásárláskor is tartsuk be a higiénés és a védelmi intézkedéseket, és céltudatosan, bevásárlólistával keressük fel a nyitva tartó üzleteket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kirándulások alkalmával a kevésbé népszerű helyeket keressük fel, és a szabadban is viseljünk maszkot.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt tegnap összesen 584 esetben intézkedtek a rendőrök

– mondta el Kiss Róbert. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese közölte: az előző napon a rendőrség egy kecskeméti sörözőt záratott be, hat hónapra,

a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások, gyülekezések tilalmának megsértése miatt csütörtökön 321 személlyel szemben kellett fellépni.

Az alezredes tudatta azt is, hogy tegnap a Magyarország területén személyforgalomban átutazók 30 alkalommal sértették meg a tranzitszabályokat. Elmondta továbbá, hogy az előző 24 órában 8288 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 58 667 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 5118-an vállalták, hogy a rendőrség mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.