Jövő héten mind az ötféle vakcina elérhető lesz az oltópontokon

A gyógyultak száma örvendetesen növekszik, az új és az aktív fertőzöttek száma pedig csökkenőben van.

Forrás: M12021. 04. 21. 15:12
null
Az országos titsztifőorvos hangsúlyozta, a hazánkban alkalmazott vakcinák védenek az ismert mutációkkal szemben.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány kísérleti jelleggel egy új online időpontfoglaló rendszert próbál ki, amelyet Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Budapesten az egyetemi kórházak oltópontjain tesztelnek – tájékoztatott György István államtitkár az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Az oltási munkacsoport vezetője ismertette: az oltás felgyorsítása érdekében a szerdán hetvenezer, az említett városokban vagy azok környékén élő regisztrált fog SMS-ben értesítést kapni, hogy az abban szereplő kód alapján időpontot foglaljon magának jövő hétfőre, keddre vagy szerdára. Az államtitkár arra kérte az érintetteket, hogy csütörtökön 16 óráig keressék fel az SMS-ben szereplő webcímet, és foglaljanak időpontot. György István hangsúlyozta:

ha a rendszer sikeres lesz, akkor minden kórház honlapjára online időpontfoglalót fognak nyitni.

A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára továbbá örömét fejezte ki, hogy a járványügyi adatok az elmúlt napokban javulást mutattak, amely a védelmi intézkedések mellett annak is köszönhető, hogy már minden harmadik magyar megkapta az oltást, a beoltottak száma pedig szerda reggelre meghaladta a 3 millió 360 ezer főt. – A regisztrált idősek több mint kilencven százalékát beoltották, közülük alig maradtak pár tízezren, akik valamilyen akut betegség vagy más ok miatt nem kaphatták meg a vakcinát, emellett a 18–59 év közötti korosztály 54 százaléka is már megkapta az oltást, ami azt jelenti, hogy egyre fiatalabbakat is sikerül oltásra hívni – összegezte György István. Az oltási munkacsoport vezetője arra is kitért, hogy

a magyar átoltottság közel duplája az uniós átlagnak, az európai országok oltási sorrendjét figyelembe véve pedig Magyarország ma is stabilan a második helyen áll.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy folyamatos a vakcinák beszállítása Magyarországra:

hétfőn 68 400 adag Moderna-, kedden 248 ezer Pfizer-, 72 ezer AstraZeneca- és százezer második körös Szputnyik oltóanyag érkezett, valamint a hétvégén várnak további hatszázezer adag Sinopharm-vakcinát is.

Az oltási munkacsoport vezetője felhívta a figyelmet, hogy minden, hazánkban elérhető oltóanyag megbízható és hatásos. Hangsúlyozta, hogy senki ne higgyen a lejárató kampányoknak, ugyanis mindegyik oltóanyag – beleértve a Szputnyikot és az AstraZenecát is – képes kialakítani azt a védettséget, amely megakadályozhatja, hogy valaki kórházba kerüljön, vagy a fertőzésnek tragikus kimenetele legyen.

Az államtitkár beszámolóját követően az országos tiszti főorvos szintén megerősítette: a beoltottak számával együtt érzékelhetővé vált idehaza a járványügyi adatok javulása. Müller Cecília elmondta: a gyógyultak száma örvendetesen növekszik, valamint egyértelműen érzékelhető, hogy az új és az aktív fertőzöttek száma is csökkenőben van, ugyanakkor rendkívül mérsékelt ez a csökkenés. Elmondása szerint

az elkövetkezendő időkben egy elhúzódó, lassú csökkenésre kell számítani, ami elsősorban a brit mutánsnak tudható be, mivel ezek a variánsok sokkal komolyabb megbetegedéseket tudnak okozni.

– Általában véve elmondható, hogy a jelenleg kórházban lévő személyek komolyabb ellátást igényelnek, ezért is lassú a csökkenés – magyarázta a szakember, megjegyezve, miszerint a járvány első és második hullámában kórházba került betegeknél sokkal gyorsabb volt a gyógyulási időszak.

Az országos tiszti főorvos továbbá kiemelte, hogy

a következő héten mind az ötféle vakcina elérhető lesz az oltópontokon,

amelyek hatásossága jelentősen meghaladja a WHO által előírt ötven százalékot.

Arra a kérdésre, hogy a háziorvosok külön díjazásban részesülnek-e akkor, ha Sinopharm-vakcinával oltanak, Müller Cecília elmondta: a háziorvosok – függetlenül az oltóanyag fajtájától – külön díjazásban részesülnek, ha hétvégén vagy ünnepnapon oltanak. – Erre egy korábbi kormányrendelet ad lehetőséget – zárta szavait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.