Jövő héten újra kinyitnak az óvodák

Május második felétől visszatérnek az óvodák és bölcsődék a normális működési rendhez, mivel a járványveszély mértéke csökkent – közölte lapunkkal a szaktárca. Az óvodavezetők indokoltnak tartják a nyitást, azt mondják, az utóbbi napokban valósággal ostromolták a szülők az intézményeket.

Csókás Adrienn
2020. 05. 21. 9:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a járványveszély mértéke csökkent az utóbbi időszakban, ezért az óvodák és a bölcsődék a vidéki megyékben május 25-étől, a fővárosban június 2-ától visszatérnek a normális működési rendhez – tájékoztatta lapunkat tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Mint írták, erre azért van szükség, mert a szülők szabadsága sok esetben elfogyott, dolgozniuk kell. Az intézményeknek ezentúl külön igazolások nélkül is fogadniuk kell a gyermekeket.

Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület vezetője lapunk megkeresésére arról számolt be, hogy jelentősen megnövekedett az óvodai ellátásért folyamodó családok száma. – Az ország különböző pontjain dolgozó kollégák egybehangzó véleménye az, hogy szükséges és indokolt a mielőbbi nyitás. Nagyon nagy a nyomás, a szülők szó szerint ostromolják az óvodákat, mivel egyre nehezebben tudják megoldani, hogy otthon dolgozzanak a gyermek mellett, sokan fáradtak, ingerültek, illetve újra be kell járniuk a munkahelyükre. Az ügyeleti férőhely pedig csoportonként maximált. Az egyik intézmény például azt jelezte, hogy ezerötszáz gyerekből csak kétszázötvenet tudnak fogadni a létszámkorlát miatt, ezért sorban állnak a családok – fogalmazott az elnök, megjegyezve: van, ahol a nevelői szobát és a tornatermet is felszabadították, hogy legyen hova tenni a gyerekeket.

Az iskolákban ugyanakkor június 15-ig érvényben marad a tantermen kívüli, digitális munkarend, ami az Emmi szerint sikeres. A tanév hossza sem változik.

Kitértek arra, hogy június másodikától engedélyezik a kiscsoportos konzultációkat, illetve az egyéni felkészítések megtartását is. – Ezeknek célja az elmúlt hónapok tudásának megerősítése, vagy az esetlegesen lemaradó tanulók felzárkóztatása. Továbbá a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátása is engedélyezett – tették hozzá.

Ugyancsak június 2-ától megváltozik a gyermekfelügyelet rendje is: már nemcsak egyes kijelölt intézményekben, hanem valamennyi iskolában meg kell szervezni az odajáró gyermekek felügyeletét. Június 2-a és 15-e között elsősorban felzárkóztató, a tanulásukat támogató tevékenységeket lehet szervezni. Június 16. és 26. között már a következő tanévre való felkészülésre is sor kerülhet. A nyári táborokról zajlanak még az egyeztetések. A felügyeletben résztvevő gyermekek számára június 26-ig biztosítják az étkezést is.

Tömeges rendezvényeket, ballagásokat és tanévzáró ünnepségeket nem lehet szervezni, de kisebb csoportokban, osztályonként az összejövetel megengedett. A bizonyítványok kiadását is hasonlóképpen lehet megszervezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.