Jövő nyáron már utaznak külföldre a diákok

Októberben kezdődik a jelentkezés, a 2020-as nyári szünetben pedig már meg is valósulnak az első középiskolás külföldi tanulmányutak. Egyelőre csak a szakgimnáziumok és gimnáziumok tanulói pályázhatnak, szülői beleegyezéssel és iskolai engedéllyel. A legtöbben várhatóan angol nyelvterületre mennek; a Kínába utazók száma elenyésző lesz, mivel ezt a nyelvet országszerte mindössze 13 iskolában tanítják.

Csókás Adrienn
2019. 05. 11. 6:50
Students walk past Wilson Library on the campus of the University of North Carolina at Chapel Hill North Carolina
Körülbelül 140 ezer tanuló jelentkezését várják Fotó: Jonathan Drake Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi hírekkel ellentétben nemcsak két év múlva, hanem már jövő nyáron külföldre utazhatnak nyelvet tanulni a 9. és 11. évfolyamos diákok. Információink szerint a kéthetes tanulmányutakra októbertől kezdődik a jelentkezés. Az utazás feltételéül szabott minimális nyelvtudás szintjéről még nincs döntés, de a kudarcélmények elkerülése végett biztos, hogy kell majd valamennyi alaptudás, emellett szülői hozzájárulást és iskolai beleegyezést is csatolni kell a jelentkezéshez.

Az egyéni utazások esetén – amelyeket várhatóan jobbára a 17 évesek vesznek majd igénybe – a diákok maguk dönthetnek, hogy a választható külföldi képzések köréből melyik nyelviskola kínálatát szeretnék igénybe venni és mikor utaznának. A csoportos kiutaztatás némileg kötöttebb lesz, itt a partneriskolák közti együttműködések fogják kijelölni a programot. A nyelvi tanórák mellett szerveznek a tanulóknak szórakoztató élményprogramokat is, például közös kirándulásokat, színház- vagy mozilátogatásokat, mert az elsődleges cél, hogy a gyerekeknek érzelmi kötődése alakuljon ki a nyelvhez.

Úgy tudjuk, Bartos Mónika, a nyelvi kurzusok megszervezéséért felelős miniszteri biztos azt tervezi, hogy a május 26-i európai parlamenti választást után országos körútra indul. Minden megyébe ellátogatna, hogy találkozzon az iskolaigazgatókkal, polgármesterekkel, diákokkal, szülőkkel, az érintettek észrevételeit pedig felhasználnák a pályázat feltételeinek, az utazástatás részletek kidolgozásakor.

Az angol-, német-, francia- és kínai­nyelv-tanfolyamokra csak a gimnáziu­mok és szakgimnáziumok tanulói jelentkezhetnek. Ahogy már korábban is megírtuk, az első tanév utazásaira 140 ezer diák jelentkezését várják, és mintegy kilencvenmilliárd forint lesz az állami ráfordítás.

Körülbelül 140 ezer tanuló jelentkezését várják
Fotó: Reuters

A tanulók Ausztriába, Németországba, az Egyesült Királyságba, Máltára, Írországba, Franciaországba és Kínába jelentkezhetnek. Mindenki csak azt a nyelvterületet választhatja, amit első idegen nyelvként tanul. Az Oktatási Hivatal adatai szerint az angolosok lesznek a legtöbben: országszerte 2652 iskolában tanítanak angol nyelvet, míg németet 1971 intézményben. A francia már jóval kevésbé elterjedt, ez 295 iskolában elérhető, kínai nyelvet pedig mindössze 13 intézményben lehet tanulni. Összehasonlításképp: míg angolból csaknem kilencvenezren nyelvvizsgáztak tavaly, németből 22 ezren, franciából már jóval kevesebben, körülbelül 1500-an, kínaiból pedig mindösszesen 19 fő.

A nyelvoktatás egyébként az általános iskolák 4. osztályától kötelező. A témában készült legutóbbi felmérés szerint a magyar lakosságnak csak 42 százaléka vallja azt, hogy beszél egy idegen nyelven, az Eurostat 2016-os adataiból pedig az derül ki, hogy a középiskolás korosztálynak mindössze hat százaléka tanul két idegen nyelven.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.