Jövőre készülhet el a koronavírus elleni magyar vakcina

A Nemzeti Oltóanyaggyárban előállított vakcina garantálja majd a hazai ellátás biztonságát.

Munkatársunktól
Forrás: Facebook2021. 03. 16. 15:15
null
Magyarok által fejlesztett oltóanyag is készül Fotó: MTI/kormany.hu/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oltóanyag-ellátási nehézségek megelőzésére, a magyar kormány döntése alapján 2017-ben megkezdődött a Nemzeti Oltóanyaggyár megvalósítása.

Az itt előállított oltóanyagok garantálják majd a hazai ellátás biztonságát, ezzel megszüntetik Magyarország függőségét az importtól és annak bizonytalanságaitól

– mondta Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közösségi oldalára feltöltött videójában. A miniszter kifejtette: 2020 márciusában kezdeményezte a Covid–19-ellenes magyar vakcina kifejlesztését az Emmi háttérintézménye, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem együttműködésében. – Szakembereink az élő koronavírust megfelelő biztonsági szintű laboratóriumi körülmények között kutatják – tette hozzá. A tárcavezető közölte azt is:

az első lépést, a prototípus-vakcina kifejlesztését preklinikai vizsgálatok követik, majd el kell végezni a humán klinikai vizsgálatokat is. Ezután következhet az engedélyeztetési eljárás. Ennek eredményessége esetén forgalomba lehet majd hozni a Covid–19 elleni vakcinát

– mondta Kásler Miklós. A hazai fejlesztésű vakcina várhatóan 2022 második felére készülhet el, a kormány folyamatosan tájékoztatni fog a kutatás szakmai eredményeiről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.