Jövőre nem érettségiztethet a Szinyei

Szabálytalan érettségi esetén ez az általános gyakorlat. A felfüggesztés addig tart, amíg nem garantálható a szabályos érettségiztetés.

Magyar Nemzet
2019. 08. 12. 15:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem érettségiztethet a következő tanévben a Szinyei Merse Pál Gimnázium – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkára vasárnap az MTI-vel.

Maruzsa Zoltán elmondta: az Oktatási Hivatal elektronikus szűrése alapján fókuszáltak az ellenőrzéssel az adott intézményre, majd az érettségi biztosok észlelték, hogy olyan tanulókat engedett érettségizni a gimnázium, akiknek egyes tantárgyakból hiányoztak az érettségihez szükséges év végi jegyeik, ezért az érintettek nem is vehették át az érettségi bizonyítványt. Fellebbezések folytán a kormányhivatalhoz került az ügy, ahol július végén úgy döntöttek: az érettségik érvényesek – tehát az érintetteknek nem kell újra érettségizniük –, de az érettségi bizonyítványt csak akkor kaphatják meg, ha leteszik a hiányzó osztályozó vizsgákat.

A tények ismeretében az Emmi úgy döntött, hogy felmenti az igazgatót, aki tanárként tovább dolgozhat az intézményben. Továbbá, mivel a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban jelenleg nem biztosított a szabályos érettségi megszervezése, ezért annak érettségiztetési jogát a 2019–2020-as tanévre felfüggeszti a tárca. A következő tanévben tehát a diákok a nappali, illetve esti érettségit a kormányhivatal kijelölése alapján a környező középiskolákban tehetik le – mondta a helyettes államtitkár.

– Szabálytalan érettségi esetén ez az általános gyakorlat. A felfüggesztés addig tart, amíg nem garantálható a szabályos érettségiztetés. Így volt ez például néhány éve a Paulay Alapítványi Középiskolában is – fűzte hozzá a helyettes államtitkár. Megjegyezte: jövőre már kötelező lesz a felsőoktatási felvételihez legalább egy emelt szintű érettségi, amit viszont csak bizonyos kijelölt iskolákban szervezhetnek, tehát jövőre tízezres nagyságrendben lesznek olyan diákok, akik bizonyos tárgyakból nem a saját gimnáziumukban érettségiznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.