Kálmán Olga független főpolgármester-jelöltként indul, a DK támogatásával

Kálmán Olgát támogatja a Demokratikus Koalíció a főpolgármesteri címért folytatott küzdelemben. Dobrev Klára rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be a hírt.

Forrás: PestiSrácok.hu, MTI2019. 06. 06. 12:43
Klmn Olga
Budapest, 2009. mrcius 20. Klmn Olga jsgr, az ATV msorvezetje a kezben tartja a Radnti Mikls antirasszista djat, miutn tvette azt a Parlament Felshzi termben rendezett nnepsgen. MTI Fot: Fldi Imre Fotó: MTI/Földi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője jelentette be csütörtökön a hírt, mely szerint Kálmán Olgát indítják főpolgármester-jelöltként. Szavai szerint egy olyan főpolgármester-jelöltet támogatnak, “aki fel fog lépni minden mutyival szemben, aki vigyázni fog a budapestiek pénzére, aki nem hagyja, hogy megkárosítsák a budapestieket” – olvasható a PestiSrácok oldalán.

Kálmán Olga úgy fogalmazott: a DK, Dobrev Klára és az EP-választás eredménye sokat segített neki abban, hogy meghozza ezt a döntést. Többször is hangsúlyozta, a prioritásokkal kapcsolatban a legfontosabb az, hogy “visszaadja Budapestet a budapestieknek”. Ezt egyébként Karácsony Gergely is rendszeresen hangoztatja sajtótájékoztatóin. Kálmán Olga azt is közölte: független jelöltként indul az előválasztáson, a DK biztatására.

A politikus azt mondta, hogy döntésükről már értesítették az MSZP-Párbeszédet, amelynek főpolgármester-jelöltjét, Karácsony Gergelyt korábban támogatták.

Arra a kérdésre, hogy mi változott, Dobrev Klára azt felelte, Karácsony Gergellyel arról állapodtak meg, hogy az előválasztás első fordulójában támogatják. Az EP-képviselő úgy fogalmazott, mindenkinek az az érdeke, hogy egy igazán izgalmas politikai vita és verseny alakuljon ki Budapesten.

Kérdésre válaszolva hozzátette, ez a döntés az eddig meghozott kerületi megállapodásokat nem érinti.

Közölték, hogy Kálmán Olga elindul az ellenzéki főpolgármester-jelöltek előválasztásán.

Dobrev Klára kérdésre felelve nyomatékosította, a DK az őszi önkormányzati választáson az ellenzéki előválasztás nyertesét fogja támogatni.

A megválasztott EP-képviselő Kálmán Olgát úgy mutatta be, mint aki az elmúlt években bebizonyította, hogy megalkuvások nélkül és „kőkeményen” küzd Orbán Viktor rendszerével és a miniszterelnököt „mindenben kiszolgáló” Tarlós István főpolgármesterrel szemben. A politikus úgy fogalmazott: Kálmán Olga nem megosztja, hanem egyesíti azokat a budapesti szavazókat, akik változást szeretnének. Hozzátette, az újságíró nem párttag és nem is volt az.

Kálmán Olgától azt lehet várni, hogy ha megválasztják, akkor Budapest levegője egy kicsit szabadabb lesz- összegezte véleményét Dobrev Klára.

Kálmán Olga saját szerepvállalását indokolva azt mondta, az EP-választás megmutatta, hogy a választók azt akarják, hogy minél több új szereplő tűnjön fel a magyar politikában. Hozzátette, ő és Dobrev Klára is azt szeretné, ha minél több nő vállalna szerepet a közéletben.

Kijelentette azt is, hogy „minden budapesti jelöltje” szeretne lenni, mert bár a DK „biztatására” indul, de ha megnyeri az előválasztást, akkor ősszel az MSZP, a Momentum, valamint a Fidesz szavazóinak támogatására is számít. Prioritásnak azt nevezte, hogy Budapestet „visszaadja” a budapestieknek.

Azt is mondta, ha főpolgármesterként szemtől szemben tárgyal majd Orbán Viktor miniszterelnökkel, akkor nem csak bólogatni fog.

A programját firtató kérdésre azt felelte, hogy mindenkinek van programja, aki Budapesten él, mert a fővárosiak látják, hogy mivé vált a város, milyen az utak állapota, mi van az egészségügyben vagy az oktatásban. Hozzátette, van személyes programja, de az előválasztási aláírásgyűjtés során meg fogja hallgatni a budapesti polgárokat arról, hogy mi foglalkoztatja őket.

Így reagált a Momentum jelöltje és Tarlós István

A momentumos Fekete-Győr András hétfőn jelentette be, hogy a Magyarországot agyhalottozó Kerpel-Fronius Gáborral vágnak neki a június közepén esedékes előválasztásnak. Karácsony egyelőre hallgat, délutánra bejelentett sajtótájékoztatóját lemondta.

Kerpel-Fronius Facebook-reakciója pedig a következő: Azt mondtam az egyik legelső interjúmban, hogy a verseny jó. A feladatunk az, hogy az előválasztás során megtaláljuk azt, aki az ellenzék közös jelöltjeként a legnagyobb eséllyel győzheti le Tarlós Istvánt. Erre akkor van a legnagyobb esélyünk, ha minél több jelölt színvonalas vitában méri össze az erejét. Üdvözlöm a Demokratikus Koalíció mai bejelentését, hogy Kálmán Olgát elindítja a főpolgármesteri előválasztáson. Sok sikert kívánok neki és nagy elszántsággal tekintek a viták elé.

Az atv.hu szerette volna megtudni Tarlós István főpolgármester véleményét a hírről, de ő csak annyit mondott: A helyzetről nincs véleményem.

A főpolgármester sajtófőnöke, Szűcs-Somlyó Mária viszont azt mondta, hogy ez egy bohózat, egy vicc. Szerinte ami az ellenzéki oldalon folyik, „kezd olyan lenni, mint 2014-ben”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.