Karácsony Gergely bulinegyeddé alakítja Budapest utcáit

Szabadtérre költöztetné a vendéglátóegységeket a fővárosi önkormányzat. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes sajtótájékoztatón bejelentette: a főváros a koronavírus-járvány miatti bezárkózást követően a vendéglátás és a turizmus újjáélesztésére egy nyitási csomagot dolgozott ki. Érdekes, hogy a tervek egybeesnek Karácsony Gergely egy évvel ezelőtti elképzelésével, amely szerint a belvárosban egyre több vendéglátóterasznak biztosítana helyet, kiszorítaná az autókat, és amit korábban már teljesített, hétvégére továbbra is lezárná az autósok elől a pesti rakpartot.

2021. 02. 08. 13:35
null
20200621 MN Budapest Lánchíd KArácsony Gergely tüntetés Magyar Nemzet fotó:Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat a koronavírus-járványtól függetlenül tavaly tavasszal azt tervezte, hogy több teraszengedélyt ad ki, ezáltal lezárná az autóforgalom elől a kisebb utcákat Budapest belső területein. Ezt tavaly nyáron Baranyi Krisztina baloldali polgármester már megtette, lezáratta a belső-ferencvárosi utcákat. A hétfői sajtótájékoztatón Gy. Németh Erzsébet (DK) főpolgármester-helyettes leszögezte:

a részleges újranyitás után a bulizásra éhes embereket az utcára kívánják terelni, hogy csökkentsék a fertőzésveszélyt.

Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán ismertette, hogy kiterjesztik a vendéglátósok teraszszerzési lehetőségét, és leegyszerűsítik, illetve meggyorsítják az ezzel kapcsolatos adminisztrációt. Továbbá az év végéig elengedik a teraszdíjakat is. Céljuk a közterületek használatának növelése, ahol a kitelepülő vendéglátósok különböző bérleti díjaktól mentesen árulhatnak. Ami Karácsony előzetes tervei megvalósítására utalhat, hogy a teraszok közelében áruszállítási pontok kialakítását tervezik. Azaz, feltehetően a teraszok nem lesznek könnyedén megközelíthetők autóval. Tavaly tavasszal Karácsony Gergely Budapest Restart programjában az szerepelt, hogy lehetőség legyen teraszok, szabadtéri helyek nyitására. Tavaly arról volt szó, hogy a városvezetés megvizsgálja, hogy a nyárra átmenetileg kisebb útszakaszok lezárhatóak-e úgy, hogy ott az utcában működő vendéglátóhelyek – a kellő távolság megtartásával – asztalokat helyezhessenek el. Az akkori tervekből csak a pesti rakpart lezárása valósult meg.

Mindemellett a főváros támogatja a budapesti rendezvények megszervezését is. Úgynevezett open office-okat, nyitott tárgyalókat alakít ki, és azokat ingyenes használatra adja a rendezvényszervezőknek, városszerte akár több helyen is. Karácsonyék azt tervezik, hogy az államigazgatás által szervezett események közterület-használati díját egy rendezvényalapba gyűjtik, ebből az összegből a szektort közvetlenül támogatva.

A utcai mulatozás terve érdekes elgondolás attól a főpolgármestertől, aki leszereltette a város hulladékgyűjtő edényeinek a harmadát. Felmerül a kérdés, hogy a csökkentett takarítóállomány és a megritkított hulladékgyűjtők bírni fogják-e a rendkívüli utcai bulizás utáni szeméthegyeket.

Fővárosi Fidesz már tavaly javasolta a vendéglátósok megsegítését

„Örülünk, hogy Karácsony Gergely most, február közepén rájött arra, hogy szükség van a vendéglátóipar megsegítésére! Ez a szektor ugyanis az, amely a leginkább megszenvedi a koronavírus-járvány gazdasági hatásait.” – írta közösségi oldalán a fővárosi Fidesz. Hozzátették: ők már tavaly nyáron javaslatcsomagot nyújtottak be a Fővárosi Önkormányzatnak arról, hogyan lehetne segíteni a vendéglátósoknak, szállodásoknak és taxisoknak.

„A baloldali többség azonban akkor úgy söpörte le az asztalról ezeket, hogy meg sem hallgattak minket. Akkor inkább az volt nekik a fontos, hogy négy oldal ingyen fővárosi propagandára kötelezzék az ingyenes újságokat.” – reagált a fővárosi Fidesz-KDNP frakció.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.