Karácsony Gergely cserbenhagyta a fővárosi kereskedőket

Hárommillión felül jár a mínuszokkal Hankeszné Balás Brigitta, akinek két boltja is van a Fővám téri Nagycsarnokban. Segítséget vagy akár tájékoztatást, párbeszédet hiába várt a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatóságától, az érintett önkormányzati képviselőtől vagy akár a főpolgármestertől. Ráadásul a Karácsony Gergelynek írt levele után két nappal szerződést bontottak vele, a felhalmozott tartozásai miatt – írja a Mandiner.

Forrás: Mandiner2021. 05. 01. 16:42
null
Karácsony Gergely Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerződést bontott a fővárosi intézmény Hankeszné Balás Brigittával, akinek két boltja is van a Fővám téri Nagycsarnokban. A kereskedő többedmagával több milliós mínuszt halmozott fel a koronavírus-járvány alatt, mert ugyan nyitva tartott, amikor lehetett, de főleg külföldi turistákból álló vevők elmaradtak a járvány miatt. A budapesti kereskedő segítséget vagy akár tájékoztatást, párbeszédet hiába várt a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatóságától (röviden: Csapi), az érintett önkormányzati képviselőtől vagy akár a főpolgármestertől.

Ráadásul a Karácsony Gergelynek írt levele után pár nappal szerződést bontottak vele, a felhalmozott tartozásai miatt. Ilyenek sok más üzletet is érintenek, de más tulajdonosok féltek felemelni szavukat az ellen, ahogy a Csapi cserbenhagyta a vállalkozókat a pandémia idején, lehetetlen feltételekhez kötötte azt a kevés segítséget is, amit adott, figyelembe sem véve az egyes boltok eltérő lehetőségeit és a Vámház körúti Nagycsarnokot normál esetben megtöltő turisták teljes hiányát – derül ki a Mandiner riportjából.

– Az ötvenszázalékos forgalom-visszaesés, ami Budapestet jellemzi, a Csarnokban, ami top tízes turisztikai célpont, a külföldi turisták távolmaradásával legalább kilencven százalékot jelent

– mondta a hetilapnak Hankeszné, aki hozzátette: a belváros november óta lényegében halott, ha csak a csarnok élelmiszert árusító üzleteit nézzük, látható, hogy nincs étterem, aki rendelne, nincs airbnb, nincsenek szállodák, se üzleti célból utazók se turisták, az irodák sem működnek, hiszen home office van. Marad tízu százalék helyi, főleg nyugdíjas réteg, akik a „szegénysoron” vásárolnak zöldséget, pékárut, de délre ők is eltűnnek, kiürül a hely.

Elvben a Vásárcsarnok hozott segítő intézkedést, például elengedte a bérleti díjak ötven százalékát – de ez csak papíron valósult meg, vallja Hankeszné és kollégája. Ugyanis trükkösen az előkészítő-helyiséget, ami elválaszthatatlan az üzlettől, raktárnak minősítették, így arra a részre nem vonatkozik a kedvezmény, az ötvenszázalékos támogatás pedig így máris lecsökken 25-re vagy még kevesebbre. Üzlete válogatja. A segítséget ráadásul úgy kapták, hogy a pandémia tavalyi kezdetekor az egész Vásárcsarnokot lezárták néhány élelmiszerbolton kívül, tehát hónapokig úgy fizettek bérleti díjat a kereskedők, hogy bevételt egyáltalán nem tudtak termelni.

Szerencsétlen módon Hankeszné ezt megelőzően nyitotta meg második kis üzletét a Vásárcsarnokban, egészen pontosan két héttel azelőtt, hogy beütött volna a tavaly márciusi krach. Ezt a veszteséget, mint mondja, még lenyelte, addig kialakította, kicsinosította az új üzletet. Júniusban pedig, amikor egyes országokból már szabad volt beutazni, meg is nyitott. Az örömnek hamar vége szakadt a második hullámmal, közben a Csapi úgy módosította a kedvezményes bérleti díjakat, hogy a boltnak, ahol igénybe vették, kötelező volt nyitva tartania. Ez betette a kaput Hankesznének, aki alkalmazott bérét nem tudta kitermelni a nulla forgalomból, de a fele bérleti díjat sem, így tartozásai elkezdtek halmozódni.

Tokaji aszú borkülönlegességek a főváros külföldi turisták által is nagy számban látogatott bevásárló helyén a Nagycsarnokban (Központi Vásárcsarnok) a Fővám téren
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ekkor kezdte meg kétségbeesett levélhadjáratát először a Csapi felé – igen ám, de

az ominózus vállalatot is elérte a nagy budapesti tisztogatási hullám, a húsz éve ott dolgozó vezetőséget lecserélték, önkormányzati rendelettel a Csapi helyett cégbe szervezték a fővárosi piacokat,

a számlákon azonban állításuk szerint még mindig a Csapi szerepel. Hankeszné kollégája ironikusan fel is vetette: ez esetben adócsaló ő is, meg a csarnok is, amikor bérleti díjat szed már nem létező számlaadó nevében.

A Csapi részéről sem Hankeszné, sem kollégája nem kaptak választ – mindketten számos más, nehéz helyzetbe került csarnokos kolléga nevében is írtak, tucatnyi aláírással alátámasztva leveleiket. Hankeszné kért bérletidíj-mérséklést, tekintettel arra, hogy az emeleti éttermeket üzemeltetőknek és szuvenírárusoknak hetven-kilencven százalék körüli engedményt is sikerült elérniük.

– Mindig megkaptuk, hogy de hát mi nem turizmussal foglalkozunk. Na most, a kaviárt, a libamájat ki fogja megvenni? – tette fel a kérdést Hankeszné kollégája.

– Azt mondják, a többi piac is nyakig benne van a kulimászban, hát nézze meg a Fehérvári útit, tömve van emberekkel. Miért? Mert oda nem a turisták járnak. Azt mondják, nekik se segítettek többet, egy kalap alá vesznek velük. De ha jön egy delegáció, hova viszik, a Fehérvári útra, vagy ide? – tették fel a kérdést. Hozzáteszi: Itt kell ülnie egész nap úgy, hogy van, hogy 950 forintnyi árut tud csak eladni. Profilt váltani, bezárni nem engedik. Sőt, ha valaki előbb zárná be a boltját, mint az előírt nyitvatartási idő, azt is figyelik és szankcionálják.

A leveleknek sok foganatja nem lett: a Csapi részéről nem érkezett érdemi válasz, illetve, ami külön ízt ad a dolognak, Hankeszné kolléganőjének tértivevényesen küldött levele, amelyben sokadszor kért személyes meghallgatást, bontatlanul jött vissza, az átvétel megtagadását jelző szöveggel, azonban mégis kapott választ az elvileg fel sem bontott levélre azzal, hogy a járványhelyzetre való tekintettel a Csapi részéről nem tudnak személyesen senkit sem fogadni. Ahogy a fővárosi önkormányzattól sem kaptak sosem érdemi választ.

– Egy boltot nem tudnának ezek elvezetni, nemhogy egy fővárost – tették hozzá keserűen.

 

Szerződést bontott a Csapi

Hankeszné leveleire sem érkezett érdemi válasz a Csapi részéről, ellenben a Karácsony Gergelynek írt levelére válaszul nemcsak egy ötsoros semmitmondó levelet kapott, hanem egyből egy levelet arról, hogy nyolc napon belül fizesse be minden tartozását, különben szerződést bontanak vele és kirakják az új boltjából, amit tetemes összegekből alakított ki, és még bejáratni sem volt lehetősége.

– A nyolc napot megvárták, aztán jött a levél: mivel nem fizettem, kalap-kabát – mondta a kereskedő.

Hankeszné másik boltját is kénytelen lesz feladni. A csarnok szabályzata szerint van, aki főbérlőként visz egy-egy üzletet – például Csárdi Antal LMP-s képviselő is így tesz – amelyet kiad bérbe másoknak, akik üzemeltetik. Hankeszné új boltja ilyen, ő a fő- és albérlő is; a másik boltjában azonban csak albérlő, és ki tudja, milyen nyomás éri majd a főbérlőt, hogy ne hosszabbítson vele szerződést; de még ha a főbérlő hajlandó lenne is erre, a csarnok a hatályos működési szabályzat szerint ezt megvétózhatja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.