Karácsony Gergely ellehetetleníti a Zuglói Filharmóniát

A nemzeti zeneművészeti stratégia kidolgozásánál is épít a Zuglói Filharmónia munkájára az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ezért is elfogadhatatlan, hogy a Karácsony Gergely vezette önkormányzat nem fizette ki a zenekar állami támogatását — jelentette ki lapunknak Fekete Péter, a tárca kultúráért felelős államtitkára.

2019. 04. 01. 6:18
null
A minisztérium március elején tízmillió forint gyorssegélyt adott a zenekarnak Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elfogadhatatlan, hogy nem fizeti ki a XIV. kerületi önkormányzat a Zuglói Filharmónia állami támogatását, hiszen rendkívül fontos, az oktatás területén kimagasló tevékenységet végző szervezetről van szó, amelynek munkájára és az általuk képviselt értékekre a nemzeti zeneművészeti stratégia kidolgozásánál is építünk – jelentette ki lapunknak Fekete Péter azzal kapcsolatban, hogy a Karácsony Gergely által vezetett hivatal visszatartott 80 millió forintnyi állami támogatást a zenekartól.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kifejtette: a stratégia alapját képezik azok az értékek, amelyet a komolyzenében működő együttesek és alkotók az elmúlt időszakban elvégeztek.

A minisztérium március elején tízmillió forint gyorssegélyt adott a zenekarnak
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A zuglói filharmonikusokat külön kiemelte a politikus, szavai szerint a zenekar Magyarországon is etalonnak számít abban, ahogy a zenét tanítják: évente tizenkétezer fiatal zenei ízlését művelik óvodás korosztálytól a középiskolásokig, a zene mellett több művészeti ágat összefogó interaktív előadásaikkal.

A vidéki – a szombathelyi, a szolnoki és a békéscsabai – zenekarok elé is példaként állíthatók a zuglói filharmonikusok.

Fekete Péter azt is elmondta, hogy március elején tízmillió forint gyorssegély kifizetését indították el a zenekar pillanatnyi nehézségeinek enyhítésére, s az államtitkárság kérte a zuglói önkormányzatot, hogy legyen segítségére a filharmonikusoknak adott források célba juttatásában, hogy el tudják végezni az európai szinten is példaértékű munkájukat.

A vonatkozó jogszabály szerint az állami támogatás visszatartása esetén az önkormányzatnak vissza kell juttatnia a pénzeket a tárcához, ám az államtitkár megerősítette, hogy a Karácsony Gergely vezette hivatal ezt a mai napig nem tette meg.

A visszatartott állami támogatással kapcsolatban feltett kérdéseinkre a zuglói önkormányzat azt válaszolta, hogy a tavalyi költségvetést a képviselő-testület már 2017-ben elfogadta, s a zenekar évi állami támogatása közel 160 millió forint, amelyet az önkormányzat 191 millióra egészített ki.

Jelen Tamás, a Fidesz zuglói választókerületi elnöke lapunkat arról tájékoztatta: bár a 2018-ra megkötött megállapodásban 191 millió forintnyi támogatás szerepelt, amelyből közel 80 millió volt az állami, 111 millió pedig az önkormányzati támogatás, időközben önmagában az állami támogatás mértéke egy költségvetési rendelettel a csaknem 80-ról emelkedett 160 millió forintra, ám az önkormányzat nem módosította a szerződést, annak ellenére, hogy a zenekar jelezte a hivatalnak a változást.

– A nagyobb állami támogatási összeggel kalkulálva a Filharmónia 2018-as költségvetése tehát összesen 271 millió forint volt, a zenekar ekkora bevételre készítette a büdzsét, és eszerint járt el a tavalyi év legnagyobb részében, egészen addig, míg az év végén az önkormányzat ki nem találta azt, hogy nem tudja biztosítani a vállalt 111 millió forintnyi saját forrást – fejtette ki Jelen Tamás.

Hozzátette: az önkormányzat sajtóosztálya vagy nem ismeri a hivatal és a filharmonikusok közötti szerződést, vagy szándékosan igyekszik úgy beállítani a helyzetet, mintha soha nem vállalta volna, hogy 111 millió forint támogatást biztosít a zenekar számára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.