Karácsony Gergely részt vesz az FKT következő ülésén

Karácsony Gergely főpolgármester is részt vesz a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő, október 15-i ülésén, amelyen egyebek között a sokat bírált nagykörúti kerékpársávok sorsát is tárgyalnák. Karácsony korábban lemondta a tanács előző, júniusi ülését, amelyen a Lánchíd sürgős rekonstrukciójáról is egyeztetett volna a kormány a Fővárossal.

2020. 09. 21. 12:24
KARÁCSONY Gergely; GULYÁS Gergely
Budapest, 2019. december 12. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (b) Karácsony Gergely fõpolgármester sajtótájékoztatót tart a Fõvárosi Közfejlesztések Tanácsának ülése után a Városházán 2019. december 12-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely főpolgármester elfogadta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára javaslatát, hogy folytassák a nyáron félbeszakadt közös munkát, és újra tartsák meg a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) – vagyis a főváros és a kormány közös döntéshozó és egyeztető fórumának – az üléseit – tájékoztatta hétfőn az MTI-t Fürjes Balázs. Az államtitkár később a Twitteren jelentette be, hogy az ülést október 15-én tartják. A fővárosi delegációt a főpolgármester, a kormányét Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vezeti.

Fürjes Balázs az FKT ülésén rendezné a nagykörúti biciklisávok kérdését is (Fotó: Mirkó István)

Június óta nem találkoztak

Mint korábban beszámoltunk róla,

bár Karácsony hivatali ideje alatt júniusban lett volna az FKT negyedik ülése

– a felek közösen ki is tűzték az időpontot és meghatározták a napirendet – ám a Városháza június elején váratlanul, egyoldalúan, és új időpont ajánlása nélkül lemondta azt.

Megjegyzendő, hogy a júniusi ülésen egyeztettek volna a Lánchíd halaszthatatlan rekonstrukciójáról is. Ironikus, hogy Karácsony mindeközben rendszeresen kéri számon a kormányon, hogy nem egyeztetnek a fővárossal az azt érintő döntések kapcsán. Egyébként korábban, az FKT 2018-as létrejötte óta egyik fél sem mondta le a testület üléseit.

A baloldali főpolgármester korábban azzal indokolta az FKT-ülés bojkottját, hogy szerinte túl sok pénzt von el jövőre a kabinet a fővárostól, és az egyéb helyhatóságoktól ezért az ülés előtt meg akarta várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségeikkel.

Mint ismert, a kormány arra kérte a fontosabb szektorális, társadalmi, közhatalmi szereplőket, így például a pénzintézeteket és az önkormányzatokat is, hogy vállaljanak szolidaritást, járuljanak hozzá a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet megoldásához. Eddig a települési szinten beszedett gépjárműadó hatvan százaléka az államot, negyven százaléka a helyi önkormányzatot illette, ezután az adó száz százaléka az államhoz kerül 2020-ban és 2021-ben is. Ez átlagosan azt jelenti, hogy az önkormányzatok átmenetileg bevételeik 1,2 százalékát veszítik el, a budapesti kerületek esetében ez az arány 1,6 százalék.

A kerékpáros-közlekedést is érintik

Fürjes Balázs közleménye szerint egyébként a kormányoldal elfogadja a főpolgármester kezdeményezését, aki tárgyalni akar az önkormányzati finanszírozásról, a 135 gazdag magyar önkormányzat által a kisebbek és szegényebbek javára fizetett szolidaritási hozzájárulás kizárólag Budapestet megillető kedvezményeinek kivezetéséről.

A kabinet javaslatára napirendre kerülhet a fővárosi közösségi közlekedés, valamint a Nagykörút forgalmi átalakításának ügye is.

– Fontosnak tartjuk, hogy a közlekedési intézkedések javítsák és ne rontsák a budapestiek életét. Ezért reméljük, a főpolgármester úr is nyitott lesz arra a javaslatunkra, hogy az autósok kapják vissza az elvett sávot a Nagykörúton és a kerékpáros-forgalomban mindig visszaesést hozó őszi-téli félév során, az érintettek valódi bevonását követően, szakmai alapon szülessen meg a józan, időtálló megoldás.

A járdán vezetett biciklisáv biztosan rossz megoldás, nem véletlenül kritizálják sokan

– fejtette ki Fürjes Balázs.

Hasznos fórum az FKT

Karácsonyt Gergely főpolgármesterré válása óta háromszor is ülésezett az FKT, és olyan jelentős kérdésekben sikerült egyezségre jutni, mint a Galvani-híd és a csatlakozó külső körúti úthálózat megépítése, az északi és déli HÉV-vonalak korszerűsítése és bővítése, vagy éppen a budapesti háziorvosi rendelők felújításának, kerületi orvosi eszközbeszerzéseknek a kormány általi ötvenmilliárd forintos támogatása.

Az előző főpolgármester, Tarlós István kezdeményezésére létrejött FKT a főváros és a kormány közös döntéshozó és egyeztető fóruma, amely a legjelentősebb fővárosi fejlesztéseket tárgyalja. Öt-öt fővel vesz részt benne a két oldal, mindkét félnek egyetlen szavazata van, és csak akkor születik döntés, ha egyhangúan határoznak. Ha egy kérdés napirendre vételét akár a főváros, akár a kormány kéri, a tanács köteles megtárgyalni azt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.