Karácsony Gergelyre ráégett a metróklíma

Karácsony Gergely a Facebookon magyarázkodik, hogy ígérete ellenére miért nem lesznek idén klimatizáltak a 3-as metró szerelvényei. Tarlós István szerint a Párbeszéd politikusa nem mond igazat, megmásítja a metrófelújítással kapcsolatban történteket, ráadásul műszakilag is tájékozatlan.

2020. 07. 22. 18:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely főpolgármester állításai aljasak vagy pedig fogalma sincs, hogy mi történt az előző ciklusban – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tarlós István a Párbeszéd politikusának a 3-as metró felújításával kapcsolatos Facebook-bejegyzésére. A volt főpolgármester leszögezte: kezdettől fogva új szerelvényeket javasoltak, de a kormányhatározat csak a meglévő járművek teljes körű felújítására adott lehetőséget. – A járműfelújítási tendert a BKV önállóan vezényelte le, amit a közbeszerzési hatóság is megvizsgált, sőt, a DK jelenlegi főpolgármester-helyettese, Gy. Németh Erzsébet feljelentést is tett a rendőrségen – jegyezte meg a volt városvezető, aki hozzátette: ott van a rendőrségen az ő feljelentése is.

A volt főpolgármester szerint utódja az alapvető műszaki fogalmakkal sincs tisztában, amikor a jelenleg futó szerelvényekről ír.

– A fékezési energiát visszanyerő, úgynevezett rekupációs rendszer lényegét a BKV korábban legalább huszonötször elmagyarázta, de ezek szerint Karácsony Gergely fővárosi képviselőként nem figyelt eléggé. Ami pedig a klímát illeti, a beszerelésének lehetőségéről nem hónapok, hanem minimum másfél éve van egyeztetés. Anno se pénz, se megfelelő méretű és súlyú klíma nem volt elérhető – sorolta a főváros volt vezetője, és megjegyezte: a balliberálisoknak nem kellett volna húsz év után egy romokban lévő metrót hátrahagyni.

– Kisebb gondunk is nagyobb volt 2010-ben a klímánál, amikor a Gy. Némethék által itt hagyott 35 éves roncsokat majdnem le kellett állítani, és 2015-ben sikerült a kormány segítségével megszüntetni a BKV súlyos működési adósságát – emlékeztetett Tarlós István, aki szerint Karácsony Gergely Facebook-bejegyzése arra bizonyíték, hogy a főpolgármester felettesei sugallatára megpróbálja utólag átírni a történteket.

Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Twitter-bejegyzésében szimpla magyarázkodásnak nevezte Karácsony bejegyzését. Kiemelte: a főpolgármester egy éve megígérte, hogy beszereli a klímát a hármas metróba, a közgyűlésben pedig elmondta, a pénz benne van a főváros költségvetésében.

Karácsony tegnapi Facebook-bejegyzésében azt állította, hogy az előző városvezetés kormányzati nyomásra, közbeszerzésen direkt klimatizálatlan felújított kocsikat választott. A főpolgármester szerint ezt a döntést majd egy vizsgálóbizottságnak kell feltárnia. Azt is állította, hogy csak hónapok óta tárgyal a BKV a nagy klímagyártó cégekkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.