Karácsony hallgat

A Fidesz felszólította Karácsony Gergelyt, hogy mentse fel pozíció­jából a főváros brüsszeli irodavezetőjét, Jávor Benedeket, a Novák Katalinra nézve sértő, szexista Twitter-bejegyzése miatt. A főpolgármester továbbra sem reagált az ügyben. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint nem hoznak népszerűséget a sértő megjegyzések az ellenzéki politikusoknak, hiszen a választók többsége a békét szereti.

Csekő Imre
2020. 02. 07. 11:14
KARÁCSONY Gergely; JÁVOR Benedek
A Párbeszéd két politikusa falaz egymásnak Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem reagált Karácsony Gergely főpolgármester az általa Budapest brüsszeli képviseletének élére kinevezett párbeszédes párttársa, Jávor Benedek szerdai ízléstelen Twitter-bejegyzésére. Amint azt lapunk is megírta, a politikus azon viccelődött, hogy Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár egy ungabungapartin találhatja magát Silvio Berlusconi társaságában. A Fidesz családpolitikusa nyílt levélben tiltakozott a sértő bejegyzés miatt, amelyben arra kérte Karácsony Gergelyt, határolódjon el az alpári bejegyzésben foglaltaktól. A főpolgármester a szokott módon, Facebook-bejegyzésben sem foglalkozott az esettel, és a lapunk által ismételten feltett kérdésekre sem válaszoltak a Főpolgármesteri Hivatal részéről. Jávor Benedeket is kerestük, de nem értük el telefonon a Párbeszéd politikusát.

A Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője tegnap közleményben jelentette ki: méltatlannak tartja Jávor Benedeket arra, hogy a budapestieket és a magyar fővárost képviselje Brüsszelben. Láng Zsolt kommünikéjében úgy fogalmazott: az ízléstelen, nőket, édesanyákat sértő írás rávilágít, hogy a bukott párbeszédes politikus nem Budapestért dolgozik az ­Európai Unióban, hanem gyűlölködik. A fideszes politikus arra kérte Karácsony Gergely főpolgármestert, hívja vissza Jávor Benedeket brüsszeli tisztségéből.

A Párbeszéd két politikusa falaz egymásnak
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az elmúlt hetek sértő ellenzéki megnyilvánulásai kapcsán megkérdeztük Boros Bánk Leventét, a Médianéző Központ igazgatóját, mi okozhatja a politikai diskurzus folyamatos romlását. – Sokáig a politikusok példaképül próbáltak szolgálni az embereknek, és visszafogottabbak voltak. Az utóbbi időben, a bulvármédia elharapódzásával az elegáns stílus megszűnt, és megjelentek olyan ellenzéki szereplők, akik minden szabályt felrúgva a botránykeltésre törekedtek. Ez nyilván a kétségbeesés következménye, amiért tíz éve ellenzékben vannak, és kevés sikerélmény adatott nekik – véli a politológus, aki szerint ezek a politikusok címlapra akartak kerülni, és verseny alakult ki közöttük, hogy ki tud alpáribban viselkedni és extrémebb akció­kat végrehajtani.

Boros Bánk Levente szerint a botrányosan viselkedő politikusok saját közege csak azért sem hajlandó az elhatárolódásra. – Az ellenzékiek ódzkodnak attól, hogy egy másik ellenzéki párt politikusával szemben a nyilvánosság előtt kritikát fogalmazzanak meg – nyilatkozta lapunknak a szakértő, aki ugyanakkor úgy gondolja, hogy a választók elsősorban békét szeretnének. – A választók többsége szerintem elítéli a gyűlöletkeltést vagy a másiknak az emberi mivoltában való sértegetését – mondta Boros Bánk Levente, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy hazánkban a botránypolitizálás eddig nem vezetett eredményre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.