Gothár Péter vallomása, amely a Katona József Színház Facebook-oldalán jelent meg

Gothár Péter rendező részben elismerte, hogy ő az, aki miatt kedden a Katona József Színháznak a munkatársait ért zaklatási ügyek miatt közleményt kellett kiadni. A balliberális értelmiség egyik fontos alakja a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is etikai vizsgálatot kezdeményezett önmaga ellen. Míg azonban Gothár egyetlen zaklatást ismert el, addig korábban a Katona közleményében több eset szerepelt.

Magyar Nemzet
Forrás: Hír TV, MTI2019. 11. 20. 12:35
GOTHÁR Péter
Dömös, 2018. augusztus 4. Gothár Péter rendezõ a Hét kis véletlen címû játékfilm elsõ forgatási napján a dömösi révnél 2018. augusztus 3-án. A film várhatóan 2019 végén kerül a mozikba. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Eddigi szellemi bázisomat, szeretett munkahelyemet, a Katona József Színházat kérem meg arra, hogy közleményemet a nyilvánosság elé bocsássa. Egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz. Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle. Most, hogy ez az eset a színház, s azon keresztül az ország nyilvánossága elé került, szeretném bocsánatkérésemet nyilvánosan is megismételni. Nagyon sajnálom, ami történt. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusommal, rossz modorommal vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésemmel valaha bárkit megbántottam – írta a Katona József Színház Facebook-oldalán megjelent közleményében Gothár Pétert színházi- és filmrendező, forgatókönyvíró, jelmeztervező és az SZDSZ korábbi országgyűlési képviselő-jelöltje, a balliberális értelmiség egyik fontos személyisége.

Gothár ezzel gyakorlatilag beismerte, hogy ő volt az, aki munkatársait zaklatta a színházban. Ismeretes, a Katona november 19-én tett közzé egy közleményt a közösségi médiában, amely szerint a színház „egy szerződéses munkatársa több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival”. A Katona József Színház eljárását többen is kifogásolták, mert az intézmény november 19-i közleményében nem nevezték meg a zaklatót és azt írták, hogy a kérdést lezártnak tekintik. A Katona közleménye és Gothár Péter közleménye között ellentmondás húzódik, ugyanis míg a színház több zaklatásról számolt be, addig a rendező csupán egy esetet ismert el.

Az ügy kapcsán a Színház- és Filmművészeti Egyetem is levélben fordult hallgatóihoz, oktatóihoz és munkatársaihoz november 19-én, délután. Akkor azt írták, hogy elképzelhető, hogy a Katona József Színház által említett ügyben az egyetem egyik dolgozója is érintett. A levélben tájékoztatták az intézmény hallgatóit és az ott dolgozókat, hogy ha „bárki tapasztalt olyan magatartást, eseményt az egyetemen, amely miatt saját magát, vagy más egyetemi polgárt érintettnek vél, anonim módon bejelentést tehet” több felületen, valamint megadták az egyetem pszichológusának is az elérhetőségét. A felsőoktatási intézmény tegnap közleményben jelezte, hogy Gothár Péter felkereste az egyetem vezetőjét és etikai vizsgálatot kért önmaga ellen. – Az egyetem vezetősége haladéktalanul kezdeményezte eseti etikai bizottság felállítását – írták, hozzátéve, hogy a vizsgálat lezárultával az eredményről tájékoztatják az egyetem polgárait és a közvéleményt.

Gothár 1989 óta tart kurzusokat az egyetemen. 2002 óta adjunktus, a 2002/2003-as tanévben indította film- és TV-rendező osztályát, valamint évfolyamvezetője volt az ugyanezen tanévben indult film- és TV-rendező-operatőr-vágó osztályoknak. Ugyancsak 2002 februárjától rektorhelyettesként irányította a Film- és Televíziós Főtanszak munkáját. 2005 szeptemberében a Bolognai Egyetemen magyar film és magyar színház témában tartott kurzust.

A Katona József Színház kedden a Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra az egyik szerződéses munkatársuk kitiltásáról szóló hírt. Mint írták, a sértettek írásbeli bejelentése alapján az üzemi tanács megbeszélést hívott össze, amelyen a résztvevők egyhangúlag elítélték a történteket, és vizsgálóbizottság felállítását kérték.

Az igazgatóság felállította a vizsgálóbizottságot, külső szakértők bevonásával lefolytatta az eljárást, és azonnali hatállyal arról döntött, hogy az érintett szerződéses munkatárs keddtől nem léphet az intézmény területére. A színház a továbbiakban befejezi vele a közös munkát – tették hozzá a közleményben, amelyben azonban nem nevezték meg a kitiltott személyt.

Közölték: a társulatot az eset mélyen megrázta, a vezetőség pszichológus segítségét ajánlotta fel az ügy feldolgozásához.

Ma délelőtti fejlemény a főpolgármester nyilatkozata a Hír TV-nek, mely szerint nyilvánosságra kell hozni, hogy ki a zaklató a Katona József Színházban. Karácsony Gergely állítása szerint erre fogja kérni a fővárosi fenntartásban működő intézmény vezetését. Azt is mondta: eddig nem történtek lépések az áldozatok védelmében, de a mostani botrány után programot indítanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.